Mersin basın çalışanları, Çalışan Gazeteciler Günü’nü bu yıl da buruk kutladı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) önderliğinde Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, basın üzerinde giderek artan baskılara vurgu yapıldı.
Mersin’de yayın yapan gazete, televizyon, radyo ve internet sitelerinin basın çalışanları ve yöneticileri, MGC’nin Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği törende bir araya geldi. Törene, MGC Başkanı Ahmet Ünal, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Hamit Küçükbatır, Basın İlan Kurumu Mersin Şube Müdürü Umut Çor, Cumhuriyet Kadınları Derneği Mersin Şubesi başkan ve üyeleri ile çok sayıda basın çalışanı katıldı.
Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan MGC Başkanı Ünal, son yıllarda Türkiye’de basının içinde bulunduğu baskı ve engellemelere vurgu yaptı. “Basın hiçbir zaman gerçek anlamda özgür olmadı ama bizler geçmişte gerçekten gazetecilik yaptık” diyen Ünal, gazetecilerin geçmişte daha özgür, daha demokrat olduklarını, Türkiye için daha çok çaba sarf ettiklerini ve daha mutlu olduklarını söyledi. Gazeteciler geçmişte elde ettikleri birçok hakkın bugün kaybedildiğine işaret eden Ünal, “Anadolu basını tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Biz Soma’da maden ocağında varız, biz Fransa’da insanlar katledilirken varız, Nijerya’da 10 bin insan öldürülürken varız, biz bomba atılırken varız, biz eylemde varız, biz sokakta hayatın her alanında varız. Gazeteciler hayatın her alanında var. Biz kimsesizlerin kimsesiyiz ama biz kimiz? Biz işten atılanız, akredite edilmeyeniz, yoksullukla karşı karşıyayız. Biz yarınına güven duyulmayan insanlarız. Biz hapishanedeyiz” dedi.
Bugün Türkiye’de medyanın tek yerden kontrol edildiğini de belirten Ünal, “Ama biz Anadolu basını, bu tek yerden kontrole karşı çıkıyoruz ve bugün bu meydandan haykırıyoruz, geleceğin güzel günleri bizim, ülkemizin ve gazetecileri olacak” diye konuştu.