Akel Güvenlik A.Ş, ticari danışman ve mucit Abdullah Koçoğlu işbirliğiyle, kadın katliamlarına ve tacize karşı tedbir sağlayan, nabız atışına odaklı çipli koruma projesi geliştirdi.
Akel Güvenlik A.Ş, ticari danışman ve mucit Abdullah Koçoğlu işbirliğiyle, kadın katliamlarına ve tacize karşı tedbir sağlayan, nabız atışına odaklı çipli koruma projesi geliştirdi. Projeyi hayata geçirmeye hazırlanan Akel Güvenlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mürvet Yetişoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Toplumsal duyarsızlığın ve güvensizlik ortamının en yoğun yaşandığı zaman dilimindeyiz. Geçtiğimiz dönemde okullarımızda aktif ettiğimiz ve başarı ile yürüttüğümüz öğrenci takip sisteminin doğuşuna da benzer sıkıntılar sebep olmuştu. Sırada kadınlarımızın güvenliği var ve hassas bir konu olduğundan detaylı fizibilite gerektiriyor. Projenin Ar-Ge çalışmalarını, öğrenciler için Alman modeli çipli koruma sistemini Türkiye ile tanıştıran Ticari Danışman ve aynı zamanda ’İmdat Bilekliği’ projesinin de mucidi olan Abdullah Koçoğlu ile birlikte yürütüyoruz. Tüm aşamaların tamamlanması sonrasında bizzat piyasaya sürmeyi veya konuya hakim bir güvenlik teşkilatına ihale etmeyi düşündüğümüz projemize ilişkin çalışmaları, 2015’in 4. çeyreğinde sonlandırmış olacağız.” Sözlerine yer verdi.
NABIZ ATIŞINA ODAKLI ÇALIŞIYOR
Piyasada bulunan çipli izleme sistemlerinin, GPS teknolojisiyle sadece standart takip özelliği içerdiğinin altını çizen Mürvetoğlu, kaçırılan ya da tacize uğrayan mağdurların mevcut teknolojinin birkaç adım ötesine ihtiyacı olduğunu da belirtti. Akel Güvenlik A.Ş markası olan Axaglobal bünyesinde geliştirilen söz konusu sistemin çalışma prensipleri ile ilgili projenin mucidi ve uzmanı Abdullah Koçoğlu, “Manuel ya da otomatik moda ayarlanabilir takip cihazı bileğe takılıyor. Manuel konumda kişi tarafından aktif edilmesi gereken cihaz, otomatik konuma alındığında nabız atışındaki düzensizliği algılayarak direk alarm moduna geçiyor. Sistemin manuel ya da otomatik modda aktif olması sonucu alarm sinyalinin santrale ulaşmasıyla birlikte, sistem robotu bilekliğe ’ihbar onay titreşimi’ gönderiyor. Kişi dilerse bilekliğe gelen titreşim uyarısını takiben belirlenen süre içinde bileklik üzerinde yer alan 3 adet ihbar bloke tuşu yardımıyla şifresini girebiliyor ve ihbarı sonlandırabiliyor. İhbar bloke edilmediği takdirde, sistem robotu planlanan telefon numaralarını arayarak koordinat bildirimi eşliğinde yardım çağrısı iletiyor. Bununla birlikte bileklik bilekten sadece, şifre eşleştiren bluetoot cihazı eşliğinde çıkarılabiliyor. Hat bağlantısı sağlayıcı kartın yuvadan çıkarılması ya da bilekliğin zorlayarak sökülmesi halinde ise, sistem alarm sinyalini devreye alıyor. Ayrıca kişi dilerse, bilekliğin zorla çıkarılması durumunda yer bildirimi bağlantısının devamlılığı için, santrale üzerinde taşıyabileceği ikinci bir GPS takip cihazı tanımlatabiliyor” ifadelerini kullandı.