Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl  Müdürlüğü, İŞKUR iş birliğinde hayata geçirilen "Kırsalda Kadın Seyisler  Yetişiyor" projesi kapsamında "Atlar emin ellerde" sloganıyla hayata geçirilen  proje ilk mezunlarını verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi  Başkanı Gürcan Özdağ, tjk Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli ile Elazığ İŞKUR  Müdürü Abdullah Balcı'nın katılımıyla gerçekleştirilen törende, Elazığ'da  başlatılan projenin diğer hipodromlarda da devam etmesinin hedeflendiği  açıklandı.

Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Gürcan Özdağ, "Kırsalda Kadın  Seyisler Yetişiyor" projesinin, her sene 81 ilde il müdürlükleri ve enstitüler  tarafından hazırlanan ve kendilerine gönderilen projeler içinde en çok ilgilerini  çeken projelerden biri olduğunu belirterek, projenin uzun çalışmalar sonucunda  olgunlaştırılıp hayata geçirildiğini anlattı.

Projenin kamuoyunda oldukça ilgi gördüğünü dile getiren Özdağ,  önümüzdeki yıl için de Elazığ'da en az "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor"  projesi kadar ilgi çekecek bir proje üzerinde çalıştıklarının bilgisini verdi.

Özdağ, bu ve benzeri projelerde kadınların öne çıkmasının ve  kırsaldaki sosyal etkinliklerin artırılmasının kalkınmaya önemli katkı  sağlayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Bu nedenle kadınları önemsiyoruz. Dünyada, birçok Avrupa ülkesinde  kadın seyis oranı yüzde 80-90'lar oranında, bizde kadın seyisimiz maalesef yok.  Projeyi gündeme getirdiğimizde, başlangıçta ciddi ön yargılarla karşılaştık ve  birçok sorunu aşmak zorunda kaldık. Bunları aşarak bu seviyeye geldik ve bunun  devamını diliyoruz. Bu bir başlangıç. Projelerin sürdürülebilir olması ve bu  projenin kadınlara istihdam sağlaması çok önemli. Dolayısıyla hipodromu olan  diğer illerde TJK bu projeleri yapabilirse 2018 yılı için, biz de çok istekliyiz.  Sonucun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

"KADINA ŞİDDETE HAYIR'IN YOLU, KADININ İSTİHDAM EDİLMESİNDEN  GEÇİYOR"

 TJK Başkanı Ekinci, Mersin'de eve gitmek için bindiği minibüste  katledilen ve kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen 19 yaşındaki Özgecan  Aslan cinayetinden sonra, TJK olarak "Kadına Şiddete Hayır" kampanyası  başlattıklarını anımsatarak, 3 senedir Özgecan Aslan adına koşu düzenlediklerini  söyledi.

"Kadına Şiddete Hayır"ın yolunun, kadının istihdam edilmesinden  geçtiğini belirten Ekinci, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla kadın istihdamı konusunda, erkek egemen olan atçılıktaki  seyis problemini kadınlarla çözelim istedik. Dünyada gelişmiş ülkelerde seyisler  yüzde 80-95 oranında kadın. Atlar çok hisli canlılar, kadınların baktığı atlar  çok daha huzurlu ve sakin oluyorlar. Biz de kendi sektörümüzde, kadınların  istihdamı için büyük çaba sarf ettik. Ancak TJK bünyesinde ancak 12 tane kadın  seyisimiz vardı.

Tarım Bakanlığının ve İŞKUR'un projeye destek vermesi ile Elazığ İl  Müdürlükleri ve Elazığ Hipodrom Müdürlüğümüz projeyi gerçekleştirdiler. Tebrik  ediyorum. Proje, Türkiye'de bir ilk. 42 kadın seyisimiz kursa devam etti, 36  kadın mezun oldu. Şimdi görev bize düşüyor, bu kadın seyislerimizin istihdamını  hemen sağlamalıyız. Lisanslarını aldıktan sonra, onların istedikleri güvenli  ortamda hizmet yapabilecekleri çalışma imkanını temin etmek için hazırız."

Proje ile bir yandan kadınlar için tarım dışında istihdam yaratmayı ve  gelir seviyesini artırmayı, diğer yandan da erkek egemen bir sektörde kadınların  yer almasını hedeflediklerini dile getiren Ekinci, mezun olan kadınların yüzde  92'sinin atçılık sektöründe iş hayatına devam etmek istediğini ve bunun  sevindirici olduğunu söyledi.

Ekinci, erkek egemen bir sektörde lisanslı ilk kadın seyis olmanın  zorluğunun, kadınları yıldırmayıp aksine cesaretlendirdiğine işaret ederek,  "Projenin diğer hipodromlarda devam etmesi için istekliyiz, Bakanlıktan bu  desteği göreceğimize inanıyoruz, kadınları bu sektörde istihdam etmeye devam  edeceğiz." şeklinde konuştu.

İLK MEZUNLAR, İLK İŞLERİNE KAVUŞTU

Toplantıda verilen bilgiye göre, proje kapsamında 42 kadın seyis adayı  46 iş günü süresince 169 saat teorik, 189 saat pratik olmak üzere 360 saatlik "At  Yarışları Yönetmeliği Modüler Seyislik Eğitimi" aldı.

Atın nasıl tutulacağı, yürütüleceği, temizleneceği, doğum öncesi ve  sonrasında yapılacaklar gibi temel bilgilerin yanı sıra, at ırkları ve eşkal  bilgisi, at anatomisi ve fizyolojisi, atlarda davranış, binicilik, veterinerlik  hizmetleri ve at sağlığı, mesleki ahlak ve sorumluluk, at bakımı beslenmesi ve  tımar gibi konularda uygulamalı ve teorik olarak öğretildiği programda başarılı  olan 36 kadın Türkiye'nin lisanslı ilk kadın seyisleri olmaya hak kazandı.

Lisanslı kadın seyislerden 8'i Eylül ayında Prag'a gitme ve bir  haftalık özel kursta eğitim görme şansı elde ederken, törende yapılan çekilişle  ilk etapta mezun kadın seyislerden 4'ü İstanbul'da, 1'i Ankara'da 5'i ise  Elazığ'da istihdam edilecek.

Bakanlık ve TJK yetkilileri projeyi diğer hipodromlarda da devam  ettirmeyi hedefliyor.

Kaynak.Milliyet