Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörlüğü, Tıp Fakültesi Hastanesi otoparkı ihalesini iptal ederken, yetkili firmada mahkeme süreci devam eden otoparkların girişlerine beton koyup, kapatarak vatandaşı zor durumda bıraktı. Hastasını getiren vatandaşlar araçlarını aşağı yollara bırakarak hastaneye ulaşabiliyorlar.

Konuyla ilgili MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, otoparkla ilgili bir önceki üniversite yönetiminin yetkili firma ile sözleşme yaptığı belirtildi. Yeni gelen üniversite yönetiminin yetkili ihale komisyonunun 20 Ağustos 2015’de ihaleyi iptal ettiği kaydedilen açıklamada, "Bu işlemin iptali istemiyle ilgili firma tarafından Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin 2015/1562 esasında açılan davada, mahkemece özetle ’Üniversitenin özel mülkiyetinde bulunan Çiftlik Mahallesi 1-7 pafta 2158 parsel sayılı taşınmaz üzerinde irtifak hakkı kullanılarak sosyal tesis yapım işine ilişkin ihalenin, söz konusu taşınmazın devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerden olmaması nedeniyle 2886 sayılı kanunun 51. maddesinin 1. fıkrasının g bendi uyarınca pazarlık usulüyle ihaleye çıkarılacak işlerden olmamasına rağmen davalı idare tarafından açık hataya dayalı olarak yapılan ihalenin iptaline ilişkin dava konusu işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri ile İçtihatı Birleştirme Kurulu kararı ve mevzuata aykırılık bulunmamaktadır. Nitekim Danıştay 13. Dairenin 9 Nisan 2013 tarihli 2011/4587 esas sayılı kararı da bu yöndedir" denilerek davanın reddine karar verilmiştir. Bu karar ilgili firma tarafından temyiz edilmiş olup, dosya henüz Danıştay’dan dönmemiştir. Yasanın aradığı şartlarda yapılmayan ihale ve ona bağlı sözleşmeler geçerli hüküm ve sonuç doğurmayacağından, yasal dayanağı olmayan irtifak hakkının terkini için Mersin 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2016/165 esasında ilgili firma aleyhine dava açılmış olup dava devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Hukuki süreçlerin devam ettiği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "İlgili firma tarafından Üniversitemiz Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin doğu yönünde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurt önünden gelen ve hastaneye ulaşımı sağlayan yol ile otoparkın etrafının kapatılması ve kamunun kullanımının engellenmesine çalışılmıştır. Bu haksız müdahalenin 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun Hükümleri gereğince bertaraf edilmesi için Yenişehir Kaymakamlığı’na yapmış olduğumuz müracaatımız üzerine Kaymakamlığın 27 Ocak 2017 tarih ve 2017/01 sayılı kararı ile müdahalenin menine karar verilmiştir. Bu karara karşılık ilgili firma tarafından Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin 2017/363 esasında tekrar dava açılmış ve Yenişehir Kaymakamlığı’nın 21 Ocak 2017 tarih ve 2017/01 sayılı kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Kararı takiben ilgili firma geçtiğimiz hafta sonu itibarı ile araziye giriş çıkışı kapatmış olup sorunun çözümü için Rektörlük tarafından gerekli girişimlerde bulunulmaktadır."