Türk Dış Politikasının temel unsurlarından biri olan Afrika açılımı kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı 3 Afrika ülkesi ile anlaşma imzaladı. Başka üç Afrika ülkesiyle müzakereler devam ediyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı “Afrika Açılımı” çerçevesinde 6 Afrika ülkesi ile gençlik ve spor alanlarında işbirliği yapmak için harekete geçti.
Afrika ülkeleri ile son yıllarda büyük ivme kazanan ilişkilerimizin temellerini daha da güçlendirmek adına 2015 yılının ilk 3 ayında Somali, Cibuti ve Fildişi Sahili’yle “Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması” imzalandı. Yapılan bu anlaşmaların yanı sıra Gine, Çad ve Zambiya ile de “Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması Taslak Metinleri” müzakere edilmek üzere ilgili ülkelere gönderildi.
Spor alanında işbirliği kapsamında, yetenekli genç sporcular arasında değişim programları, spor müsabakalarının organizasyonu, sponsorluk, sporda kadınların teşvik edilmesi, spor hekimliği ve dopingin önlenmesi alanlarında deneyim paylaşımı, spor heyetlerinin, antrenörlerin ve uzmanların karşılıklı ziyaretleri, spor federasyonları aracılığıyla tarafların milli takımlarının ortak spor kampları oluşturulması da dahil, müşterek olarak hazırlanmalarının ve her bir ülkede düzenlenen spor müsabakalarına karşılıklı katılımlarının sağlanması gibi sporun her alanında ikili ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.
Gençlik alanında işbirliği kapsamında ise, gençlik alanında çalışanlar için değişim projeleri ve hareketlilik programları, gençlik sorunlarının çözümüne ilişkin ortak proje ve faaliyetler, gençlik alanında ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon, gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan proje ve çalışmalar hususunda bilgi ve deneyim paylaşımı, gençlik değişimi, gençlik kampları gibi gençlik faaliyetleriyle ülkelerin gençleri arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi amaçlanıyor.
Ayrıca, gençlik ve spor faaliyetlerine ilişkin çeşitli konularda konferanslar vermek üzere ülkelere karşılıklı olarak davetler gönderilmesi, gençliğin çıkarları ile doğrudan alakalı ve spor faaliyetleriyle ilgili alanlarda belge, bilgi ve yayın değişiminin gerçekleştirilmesi, gençlik ve spor alanında düzenlenen ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, konferans, seminer, sempozyum ve benzeri etkinliklere karşılıklı olarak katılımlarının sağlanması da anlaşmaların hedefleri arasında.