Doğuş Esat BERME/MARMARİS(Muğla), ()- MARMARİS'teki Kleopatra (Sedir) adasında bulunan 2 bin 500 kişilik amfi tiyatro 2 bin yıl aradan sonra ilk kez Uluslararası Kleopatra Müzik Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Festivale katılacak sanatçılar Kleopatra kıyafeti giyerek konser verecek.
Flarmoni Derneği tarafından 10-13 Ekim tarihleri arasında ‘Kleoptra 2 bin yıl sonra Marmaris'te' sloganıyla Uluslararası Kleopatra Müzik Festivali düzenlenecek. Dernek Başkanı Ahmet Altınöz, Kleopatra (Sedir) Adası'nda bulunan 2 bin 500 kişilik amfi tiyatroda, 2 bin yıl aradan sonra ilk kez etkinlik düzenleneceğini söyledi. Altınöz, ilçe tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla sezonun son günlerinde böyle bir organizasyon düzenlemeye karar verdiklerini belirterek şöyle dedi:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Güney Ege Turistik Otel İşletmecileri Birliği (GETOB), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme kurulu gibi çok sayıda destekçi ile Kleopatra Adası'nda uluslararası bir festival düzenleyeceğiz. Festivale ülkemizden çok değerli sanatçıların yanında yabancı ülkelerden de alanında uzman çok sayıda sanatçı katılacak."
Altınöz, festivalin ilk günü konser verecek sanatçıların ilçeye tekne ile üzerlerinde Kleopatra döneminin kıyafetleri ile geleceğini belirterek, "Kleopatra yeniden ilçeye gelecek. Tekneden indikten sonra Marmaris Kalesi'ne bir festival yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Burada ufak bir konser de vereceğiz. İkinci gün ise teknelerle adaya yine sanatçılarımız Kleopatra döneminin kıyafetleri ile gidecekler ve orada bu kıyafetlerle halkımıza klasik müzik ziyafeti fverecekler" dedi. Altınöz bütün konser ve etkinliklerin halka açık ve ücretsiz olacağını vurguladı.
SEDİR ADASI'NIN HİKAYESİ
Binlerce yıl önce Kleopatra ve Antonius Sezar'ın bu adada büyük bir aşk yaşadığına inanılır. Efsaneye göre, kendisiyle evlenmeyi kabul eden Kleopatra'ya bu coşkusunun hediyesini vermek isteyen Mısır Kralı Antonius, yaklaşık 3 bin sene kadar önce balayını geçirmek üzere Kleopatra'yı götüreceği adaya Mısır'dan 60 büyük gemiyle çapları 1 milimetreden daha küçük ve her tanesi aynı büyüklükte olan kumları getirtti. Yalnızca dünyanın iki yerinde varolduğu bilinen bu özel kumun diğer özellikleri de ateşte yanıyor, sodalı suda kendiliğinden çoğalıyor ve büyüteç altında incelendiğinde hareket ediyor olmasıdır. Karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşan kumların denize kattığı eşsiz güzellikteki renk de, Ada'nın görülmeye değer olan diğer özelliklerinden biri olarak nitelendiriliyor. Kumların bir benzerinin de Kızıldeniz'de olduğu biliniyor.
Zeytin ağaçlarıyla kaplı Ada'da, doğal güzelliklerin yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntıları da bulunuyor. Adada bulunan ve M.Ö. 1000'li yıllara dayandığı sanılan Dor, Pers ve Romalılardan kalma tarihi eserler ile antik tiyatro da turistlerin ilgisini çeken diğer etkenler arasında yer alıyor.

FOTOĞRAFLI