İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN'in Silifke İlçesi sahillerinde bulunan ve nesli tükenme tehdidi altında olan kum zambakları, duyarlı gençler tarafından koruma altına alındı. Hazırladıkları tabelalar ile farkındalık yaratan gençler, sahilde turistlerin yoğun olduğu saatlerde, kum zambaklarının olduğu bölgede bekleyerek zambakları koruyor.
İlçeye bağlı turistik Kapızlı Mahallesi sahillerinde görülen ve bilinçsiz turistler tarafından koparılarak hızla sayısı azalan kum zambaklarını korumak için kolları sıvayan 10 genç, ardiyede kendi elleri ile hazırladıkları uyarı tabelalarını kum zambaklarının yanına dikerek farkındalık sağlıyor.
Nesli tükenme tehdidi altında olduğu için ülkeden çıkarılması yasak olan kum zambaklarını, 'Nesli tükenmekte olan kum zambaklarını koruyalım', 'Kum zambaklarını kopartmayalım' yazılı uyarı levhaları ile koruyan gençler, dönüşümlü olarak kum zambaklarının olduğu alanda nöbet tutup  koruyor. Kum zambakları için tabela hazırlamaya başlayan ve arkadaşlarını organize ederek koruma işini üstlenen 16 yaşında Sıla Gürbüz, yerli ve yabancı turistlerin kum zambaklarını bilinçsizce kopardığını görerek,  korumak için kolları sıvadığını söyledi.
ZAMBAKLARI KOPARANLAR ŞİMDİ KORUYOR
Kum zambaklarının Türkiye'nin bir hazinesi olduğunu söyleyen Gürbüz, halkıı bilinçlendirerek gençler olarak kum zambaklarını korumaları gerektiğini anlattı. Gürbüz, şöyle dedi:
"Daha önce koruma örgütlerinin başka alanlarda tabela koyduklarını gördüm. Bu bölgeye tabela koymamaları üzerine kendi elimle tabela yaparak insanları bilinçlendirip farkındalık oluşturabilirim diye düşündüm. İlk diktiğimizden itibaren insanlar dikkat edip tabelaları okumaya başladı. Tabelaları okuduktan sonra herkeste önceden olmayan bir bilinç oluştu. Biri koparmaya çalışsa bile diğer insanlar uyarmaya ve engellemeye başladı."

FOTOĞRAFLI