BURSA'nın da üyesi olduğu Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği’nin (European Historic Thermal Towns Association - EHTTA) 2015 yılı 2’nci Genel Kurulu yapıldı. 13 ülke ve 36 şehirden gelen üyelerin katıldığı genel kurulun açılışında konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Türkiye'yi sağlık turizminde bölgenin merkezi yapmak istiyoruz" dedi.
Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetine ait çok sayıda hamam ve termal kaplıcayı bünyesinde barındıran Bursa, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği’nin 2015 Genel Kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı. Üç gün sürecek olan genel kurulun açılış toplantısı Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’nda düzenlendi. Toplantıya, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe, EHTTA Başkanı Giuseppe Bellandi, EHTTA üyesi kurumların temsilcileri, sağlık turizminin yerli ve yabancı temsilcileri katıldı. Bursa’nın tanıtım filminin gösterildiği genel kurulda, Kültür Bakanlığı sanatçı Cemile Gül tarafından hazırlanan Bilecik, Bursa, Kütahya çevresine ait yöresel giysiler defilesi sunuldu.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, tarih, kültür ve medeniyet şehri olan Bursa’da EHTTA genel kurulunun yapılmasının sevindirici olduğunu söyledi. Son yüzyılda sanayileşme sonucu sağlık sektörünün sağlık teknolojisine, kimyasal ilaç üretimine yoğunluk verdiği için geleneksel tıp ve doğal tedavilerin ikinci plana atıldığını ifade etti. Son 15 senedir ise doğal tedavilerden tekrar istifade etme adına yeni bakış açılarının geliştirildiğini belirten Müzezzinoğlu, “Sağlık Bakanlığı olarak Sağlık Enstitüsü Başkanlığı'nı kurduk. Başkanlık altında da 6 tane enstitü kurduk. Türkiye’yi sağlık turizminde bölgenin merkezi yapmak istiyoruz. 2002 senesinde yaklaşık her sene 100 bin vatandaşımız teşhis ve tedavi için yurtdışına giderken, 2014 senesinde Türkiye’ye yurtdışından yaklaşık 500 bin kişi gelerek sağlık hizmeti alıyor. Önümüzdeki senelerde bu rakam bir milyona çıkacaktır. Bunun için gerekli altyapıyı kuruyoruz. Sağlık turizminde termal turizmi önemli. Termal sağlık turizminin kültürümüzde köklü yeri var. Türkiye’nin bu konuda çok farklı boyutta istifade edebileceğini biliyoruz. Bursa’nın bu konuda öncü şehir olacağını biliyoruz. Sosyal sigorta kurumlarına da bu alanı cazip hale getirmek için önemli görevler düşüyor. Sağlık Bakanlığı olarak önümüzdeki 3 senede 100 bin yatak kapasiteli sağlık termal turizm merkezlerini oluşturmayı planlıyoruz" diye konuştu.
EHTTA Başkanı Giuseppe Bellandi ise birliğin kuruluş aşamasını ve amacını anlatarak Bursa’da bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu daha sonra Osmangazi Belediyesi tarafından Sakarya Mahallesi'nde yaptırılan 21 yatak kapasiteli kimsesizler evinin açılışına katıldı. Burada konuşan Bakan Müezzinoğlu "Kimsesizlerin kimsesi olabilmek, insani, İslami, milli bir değerdir. Bu aynı zamanda yöneticilerin sorumluluğudur" dedi. Müezzinoğlu son olarak yapımı 55 milyon TL'ye mal olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası'nın açılışını yaptı. Açılışın ardından binayı gezen Bakan Müezzinoğlu, yeni belediye meclis salonunu da inceledi.
FOTOĞRAFLI