UZMANPARA

Çin piyasasındaki çalkantılar devam ederken, petrol fiyatları 2 gündür adeta çakıldı. Brent petrol fiyatları bugün 32 dolara kadar geriledi. Şu saatlerde ise brent petrolün varil fiyatı yüzde 2.28 düşüşle 33.45 dolardan işlem görüyor.

Uzmanlar fiyatlarda düşüşün sürebileceğine dikkat çekerken, petrolün 20 doların altına düşme riskinin de giderek kuvvetlendiğini belirtiyor.

PETROL FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Aysun Göksu, petrol fiyatlarına ilişkin UZMANPARA2ya yaptığı değerlendirmede geçtiğimiz yılı yaklaşık yüzde 28 oranında kayıpla kapatan petrol fiyatlarında, sert satış baskısının hala devam ettiğini söyledi.

Petrol tarafındaki bu değer kaybının en majör sebebinin arz fazlalığı ve bu arzı karşılayacak küresel talep yetersizliği olarak karşımıza çıktığına vurgu yapan Göksu "Yılın son OPEC toplantısında, üretimde düşüşe gidilmesi yönündeki beklentilerin, OPEC’in üretim hacmini değiştirmeme kararı ile karşılıksız kaldığını gördük.2016’nın ilk işlem haftasına en önemli petrol üreticisi ve OPEC üyesi olan Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerginlikle başlayan petrol, bu gerginlikten bir miktar güç bulsa da bunun sınırlı kaldığını gözlemledik. Suudi Arabistan’ın terör suçlamasıyla idam ettiği 47 kişi arasında Şii Dini Lider Nimr’in de bulunması iki ülke arasındaki hali hazırda var olan gerginliği daha da perçinleyerek petrol fiyatları için var olan endişeleri güçlendirdi. İran’ın petrol üretimini arttıracağı yönündeki endişeler fiyatların daha da aşağılara düşmesine neden olmaktadır" dedi.

FİYATLARDAKİ GERİ ÇEKİLME DEVAM EDER Mİ?

Petrolün varil fiyatının şuan için 32 dolar seviyelerinde seyrederken, bu dipleri en son 2000’li yılların başlarında görmüş olmasının petrolün 20 dolar seviyelerinin de altına düşme riskini oldukça kuvvetlendirdiğine dikkati çeken Göksu, sözlerine şöyle devam etti:

PETROL FİYATLARI İÇİN RİSK UNSURLARI NELER?

"Tüm bu gelişmeler haricinde küresel ekonomide yaşanan problemler de petrol fiyatları için risk unsuru olmaya devam ediyor. Özellikle dünyanın 2. Büyük ekonomisi ve en büyük emtia ithalatçısı olarak bilinen Çin tarafında karşımıza çıkan ekonomik daralma ve Çin’in imalat PMI verisinin 10 ay üst üste kötü gelerek yılın başlangıcında da bu seyri devam ettirmesi petrol fiyatlarını 32 dolar seviyelerine çekerken, endişeleri daha da arttırmaktadır.

2016 yılına adeta ışık hızı ile giriş yapan petrol fiyatlarında 2016 yılında birçok katalizör fiyatların belki de yıllar sonra tekrar 20 dolar seviyelerine dek geri çekilmesini tetikleyecektir. ABD’deki kaya petrolü üretiminde gözlenen hızlı artışın yanı sıra, Ortadoğu’daki jeopolitik riskler ve dolayısıyla petrol üretiminin sekteye uğrayabileceği endişeleri, İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması ile üretimin artacağı beklentileri arz tarafında etkili olurken, Euro Bölgesi’nde süregelen deflasyon tehdidi, Japonya’daki ekonomik aktivitenin devam eden zayıf seyri ve Dünya’nın en büyük ticaret hacmine sahip olan Çin ekonomisindeki yavaşlama küresel petrol talebinin seyrine etki edebilecek önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor.

PETROL YATIRIMCILARI NELERİ TAKİP ETMELİ?

Ayrıca Dünya’nın en önemli petrol sevkiyat geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı'nın güvenliği de belki de tüm bu faktörlerin önüne geçecektir. Asya, Avrupa ve ABD'ye giden ham petrol sevkiyatlarının kalbi konumundaki boğazın güvenliğinin küresel petrol fiyatları açısından önemi oldukça fazladır. Ayrıca bu gelişmelere ek olarak FED’in faiz artırım sürecinde izleyeceği yol, yıl genelinde gerçekleştireceği 8 adet toplantı petrol yatırımcılarının yakın takibinde olmalıdır. Bu bağlamda 16 Mart – 15 Haziran – 21 Eylül – 14 Aralık toplantılarını bir adım öne çıkarıyoruz. Çin tarafında ise her ay açıklanan imalat PMI ve büyüme verilerine ayrı bir parantez açmak gerekecek. Son olarak OPEC’in gerçekleştireceği toplantılar ve üretim kotasına dair alacağı kararlar ile her hafta açıklanan ABD haftalık stoklar ve sondaj kuyu sayısı verileri de piyasanın radarında olacaktır."