BOLU (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, "İstenmeyen SMS'ler, e-postalar ve sesli mesajların hepsi, yönetmelik kapsamında. Vatandaşlarımız bunu istemezse firmalar bunu göndermeyecek. Bunun için mekanizmalar kuruldu" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak için Bolu'ya gelen Bakan Aşcı, Bolu Ticaret İl Müdürlüğü, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Bolu Gümrük Müdürlüğü ile Organize Sanayi Sitesi'nde bulunan bir fabrikayı ziyaret etti.

Aşcı, fabrika ziyaretinde bir gazetecinin, "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında Kayseri'de 7 firmaya vatandaşlara izinsiz cep telefonu mesajı (SMS) gönderdiği gerekçesiyle idari para cezası uygulandığını anımsatarak, cezaların devam edip etmeyeceğini sorması üzerine, ilgili yönetmeliğin 15 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Kayseri'deki cezaların uygulanma sebebi hakkında bilgi veren Aşcı, şöyle konuştu:

"İstenmeyen SMS'ler, e-postalar ve sesli mesajların hepsi, yönetmelik kapsamında. Vatandaşlarımız bunu istemezse firmalar bunu göndermeyecek. Bunun için mekanizmalar kuruldu. SMS ile mesaj gönderiyorsunuz, reklam yapmaya çalışıyorsunuz. Doğal olarak ticaret yapanlar reklam yapmak ister. Ama bunu gönderirken şunu demesi lazım. 'Tekrar mesaj almak istemiyorsanız şu işlemi yapın'. Kayseri'deki firmalarımız bunu yapmadıkları için ceza aldı."

 Aşcı, dün AA'nın Editör Masası'na konuk olarak bu konuyla ilgili rakamları duyurduğuna işaret ederek, "Orada da söyledim. Bu konudaki şikayetlerin toplam sayısı 109 bine ulaşmış durumda. Şikayetlerin yüzde 61'lik bölümü de 3 büyük şehrimizde, Ankara, İstanbul, İzmir'de. Oradaki Ticaret İl Müdürlüklerimiz yoğun şekilde çalışıyorlar. Vatandaşlarımız istenmeyen reklamlar, SMS, e-postalarla ya da sesli mesajlarla muhatap olmak zorunda değiller" diye konuştu.

Aşcı, cezalandırmanın bir uyarı olduğunu ve bu firmalara aynı uygulamayı devam ettirdikleri sürece ceza vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Tüm firmaların önceden uyarıldığını da sözlerine ekleyen Aşcı, şöyle devam etti:

"Siz kanun çıkartırsınız, bunun uygulanmasını duyurursunuz. 'Uygulama böyle olacak' diye. Herkes kanunları bilmek durumunda. Biz bunu sektörde zaten konuştuk. Başlangıçta yönetmelikleri herkesin görüşüne açtık, 'Böyle bir uygulama olacak' diye. Öncelikle tüketicinin hakkını korumak durumundayız. Sizin ticari hayatınız var. Satmak için reklam yapmak durumundasınız. Ama vatandaşın da bu reklama muhatap olmama hakkı var."

Her vatandaşın aynı zamanda birer tüketici olduğuna dikkati çeken Aşcı, "Şu anda hepimiz aslında birer tüketiciyiz. Bana da mesajlar geliyor. Reddettiklerim var. Çalıştığımız bankalar ve firmalar var. Onları reddetmedim. Mesajlarının gelmesini istiyorum. Ama istemediklerimi reddediyorum. Öncelikle biz insanların isteklerine göre davranmak zorundayız. Bu yönetmelik bu mantıkla çıktı" şeklinde konuştu.

Bu konuda taviz vermeyeceklerini vurgulayan Aşcı, ilerleyen dönemde bu SMS ve e-postalara ilişkin ciddi rakamlar vereceklerini aktardı.