Suriye’deki iç savaştan kaçarak İzmir’de yeni bir hayat kurmaya çalışan 8 nüfuslu aile, yeni yıldaki tek dileklerinin ülkelerindeki savaşın bitmesi olduğunu söyledi.
Suriye’deki iç savaş nedeniyle 1,5 yıl önce İzmir’e yerleşen 8 nüfuslu aile, memleketinden ve halen Suriye’de yaşayan akrabalarından uzakta buruk bir yılbaşı geçiriyor. İzmir’in Kadifekale semtinde akrabalarının bulduğu küçük bir evde yaşayan ailenin geçimini evin 14 yaşındaki oğlu Ahmet Ato sağlıyor. Suriye’den kaçmak zorunda kalınca okulunu bırakan ve İzmir Kemeraltı’nda ayakkabıcılık yapan Ahmet Ato, “Memleketimde çok mutluydum. Okuluma gidiyordum. Şimdi burada saat 08.00’de kalkıp işime gidiyorum. Tabii ki memleketimi özleyeceğim. Biz yılbaşını mutlulukla değil hüzünle karşılıyoruz. Bundan sonra yılbaşını Suriye’de kutlamak isteriz. Koşarak Suriye’ye giderdim. Suriye’deki evimiz daha güzeldi. Evi görüyorsunuz. Suriye’deki ev böyle değildi” dedi.
YENİ YIL DİLEKLERİ SAVAŞIN BİTMESİ
Ahmet Ato’nun babası Muhammed Ato da yeni yılı uzakta kutlamak zorunda olduklarını, memleketlerine ve akrabalarına hasret kaldıklarını söyledi. Suriye’de yaşayan akrabalarını çok özlediklerini, İzmir’de de akrabalarının desteği ile ayakta kaldıklarını belirten Muhammed Ato, “Şuanda bile buradan gitmek istiyoruz ama elden bir şey gelmiyor buna mecburuz. Her insanın memleketi kendisine güzeldir. Sizler ne kadar misafirperver olsanız da biz kendi memleketimizi özlüyoruz. Kendi memleketimizde daha rahatız. Yeni yılda tek isteğimiz bu savaşın bitmesi ve bir sonraki yıla Suriye’de girmek” diye konuştu.
Ato ailesinin yılbaşı sofrasında ise tek bir Suriye yemeği bulunuyor. Suriye mutfağından sadece fetüs isimli salatayı yaptıklarını söyleyen Güller Acar, “Kendi memleketimizde mutluyduk oradaki yaşantımız çok daha güzeldi. Nasıl bir evde yaşadığımızı görüyorsunuz. Memleketimize dönmek istiyoruz. Akrabalar da olmasa burası çekilmezdi. Yılbaşı soframızda sadece bir tane Suriye yemeğimiz var o da fetüs adındaki salatamız” dedi.