Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Efeler ilçesindeki törenler öncesi yaşanan alan tartışmalarıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; “Bilindiği üzere, ülkemizde ulusal bayramlar, ulusal ve resmi bayramlar ile mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalar yönetmeliği çerçevesinde yürütülmektedir. Söz konusu yönetmelik, kutlama komitelerine gösterilerin yapılma şeklini belirleme yetkisi vermiş olup gösterilerin yerini belirleme yetkisi vermemiştir. Kent meydanları hiçbir tartışmaya yer vermeyecek biçimde 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu çerçevesinde büyükşehir belediyelerinin yetki görev ve sorumluluk sahasıdır. Gerek Komite gerekse valilikçe Kent Meydanımızın kullanımına yönelik resmi bir talep, başvuru Büyükşehir Belediyemize yapılmamıştır. Büyükşehir Belediyemizin görev, sorumluluk sahası ve mülkü olan Meydan, Valiliğin/Komitenin tek taraflı kararı ve dayatması ile kullanılmak istenmiş, Büyükşehir Belediyemizce önceden planlanan gösteriler engellenmeye çalışılarak, gösteriler amacıyla kurulan standtlarımız zor kullanılarak dağıtılmak istenmiştir.
Törenlerin bu Meydanda kutlanması öteden bu yana Büyükşehir Belediyemizin talebidir. Ancak daha önce olduğu üzere Valilik ve Kutlama Komitesi, bayramların temelini oluşturan çelenk koyma töreni, istiklal marşı ve bayrağın göndere çekilmesi ve bayramın kutlamasını Kent Meydanında yapmamayı tercih etmiştir. Söz konusu tercih bizi müessir etmiştir ve Bayramın kutlanmasına gölge düşürmüştür” denildi.