Kremlin’in insan haklarından sorumlu yetkilisi Ella Pamfilova ile çocuk haklarından sorumlu yetkilisi Pavel Astohov, siyasi krizin Rusya’daki Türkiye vatandaşlarına yönelik baskılara dönüştürülmemesi için çağrıda bulunmaya hazırlanıyor.

Rusya’da Türklere karşı herhangi bir kısıtlamanın henüz yaşanmadığını belirten Kremlin yetkilisi Astahov, ancak bu yöndeki “endişelerin dile getirildiğini” kaydetti.

Rusya’da insan haklarından sorumlu kamu denetçileri, geçen hafta düzenenen ve Kremlin yetkililerinin de katıldığı bir konferansta, ülkede yaşayan Türklerin ve Türk-Rus ailelerinin çocuklarının baskılara maruz kaldıklarını gündeme getirmişti. Bunun üzerine Kremlin’in insan haklarından sorumlu yetkilisi Ella Pamfilova, konuyla ilgili ortak çağrıda bulunulmasini teklif etmişti.

İzvestiya gazetesine açıklamada bulunan Pamfilova, “Bu çağrı, toplumda olası Türkiye karşıtlığının önüne geçilmesi için sinyal olacak. Devlet başkanı, bunun kabul edilemez olduğunu net olarak belirtti. Rusya’daki Türkiye vatandaşlarına karşı ayrımcılık ve insan hakları ihlallerine izin verilmemeli. Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi kriz iki ülke vatandaşlarının ilişkilerine yansımamalı” dedi.

Kremlin’in çocuk haklarından sorumlu yetkilisi Pavel Astahov da, Türkiye vatandaşlarının haklarının ihlal edilmemesi ve Türk-Rus ailelerinin çocuklarının ayrımcılığa maruz kalmaması için Rusya toplumuna ayrıca çağrıda bulunmaya hazırlandığını açıkladı.
Kremlin bünyesindeki Sivil Toplum Geliştirme ve İnsan Hakları Bürosu’nun Başkanı Aleksandr Brod ise, toplumda Türkiye karşıtlığının yükselmesi nedeniyle en kısa zamanda bir açıklama yapılmasının planlandığını bildirdi.

“İnsanlar, iktidarlarının suçları ve duruşları nedeniyle sorumluluk almamalı. İnsanlar iyi niyetle eğitim görüyor, çalışıyor, vergi ödüyor. Onları günah keçisine çevirmek, peşlerine düşmek, ülkeden atmak, hakaret etmek ve aşağılayıcı denetimlerde bulunmak, kendimize saygımızın olmadığını gösterir” dedi.

Sivil toplum örgütlerinin bunların önüne geçilmesi için daha aktif olması gerektiğini belirten Kremlin yetkilisi, “Çalışma arkadaşlarıma bu konuda tepki verilmesini teklif edeceğim. Vatandaşlarımızın ciddi şekilde Türkiye karşıtlığı hastalığına yakalandığını düşünmüyorum” diye konuştu.

HABER7