Ülkelerinden kaçarak Nijer’e sığınan aile, HIV virüslü çocuklarının tedavi edildiğini görmenin onları hayatta tutan bir umut olduğunu ifade ediyor.

Batı Afrika ülkesi Nijer çoğunlukla komşu ülkeler Mali ve Nijerya’daki şiddet olaylarından kaçan ve bu ülkelerin sınırları yakınlarındaki bölgelerde yaşayan 160 binden fazla mülteciyi topraklarında ağırlıyor. Başkent Niamey’de ise Batı ve Orta Afrika mültecilerinden çok daha küçük bir grup yaşıyor. Kamerun’da 16 yıl önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)ofisinde tanışan Pelaguie and Moke-Ekane bu insanlardan sadece ikisi. Afrika’nın en fakir ülkelerinden biri olan Nijer’de geçimlerini sağlamak için zorluklarla mücadele eden aile bir de HİV ile yaşamak zorunda.

Kongolu bir mülteci olan Moke Ekane hikayesine, “ Pelaguieyı, UNHCR ofisinde gördüğüm için Allah’a şükürler olsun. Çok üzgün görünüyordu ve bana hayatı hakkında her şeyi anlattıktan sonra ona ’ bak bana, benim durumum da aynı’ dedim’’ diyerek başladı.

Nijer, HIV ve AIDS’le yaşayanlara ücretsiz tedavi sunuyor

Ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde güçlü bir politikacının şöförü olan Moke-Ekane, politikacının arabası pusuya düşürüldükten sonra kaçarak kurtulduğunu, eşiyle birlikte Kamerun’dan Nijerya’ya oradan da Nijer’e geçtiklerini söyledi.

İlk kocası orduda yüzbaşı olan ve bu yüzden evlerinin önünde öldürüldüğünü söyleyen Pelaguie ise, kız kardeşine ve kendisine tecavüz ettiklerini ve bu nedenle Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki evinden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

Pelaguie ve Moke Ekane’nin Nijer’de UNHRC mülteciler ofisi ve kamu hastanelerindeki ilaçlara erişimleri var. Nijer, HIV ve AIDS’le yaşayanlar için ücretsiz tedavi sunuyor. Aile, tedavinin kızları için bir can simidi olduğunu ve çocuklarının tedavi edildiğini görmenin onları hayatta tutan bir umut olduğunu ifade ediyor.

Mülteci olarak Nijer’de çalışma hakkına sahip olsalar da çoğu için böyle bir yoksul ülkede istihdam bulmak çok zor ve insanlar evlerine geri dönebilmek için istikrar ve güvenin ülkelerine geri gelmesini arzu ediyor. Moke Ekane, ’’Ülkemize barış gelmesi ve evimize geri dönebilmek için Allah’a her gün dua ediyoruz. Bu uzun sürerse de onurlu bir hayat sürmek istiyoruz dedi.