Samsun'un tek uydu kanalı Kanal S TV'de açıklamalarda bulunan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, eski Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun ve üretici Özer Akbaşlı, fındığa verilen değerin yetersiz olduğunu, ürünün görmezden gelindiğindiğini ve üreticicinin kazanamadığını dile getirdi. 

ELEŞTİRİLERDE BULUNDULAR

Usta, Tosun ve fındık üreticisi Akbaşlı, Samsun'un tek uydu kanalı Kanal S TV'de yayınlanan Sefa Aşar'ın sunumuyla 'Uyan Samsun' programına konuk oldu. Fındık fiyatıyla ilgili eleştirilerde bulunan Usta, "Hükümet fındığı bir yük olarak görüyor halbuki altındır" ifadelerini kullanırken, Tosun, "2 milyar dolar civarında gelir sağlayan fındık, görmezden geliniyor" dedi. Fındık üreticisi Akbaşlı ise, "Geçim noktasına geldiğimizde açıklanan fiyattan memnun değilim. Enflasyon karşısında fındık değerini koruyamadı" eleştirisinde bulundu. 

TARİHİN EN DÜŞÜK FİYATI

Kanal S ekranlarına telefonla bağlanan İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, fındığın değerli bir ürün olduğunun altını çizerek, "Türkiye çok yüksek bir enflasyon ve TL'de değer kaybı yaşıyor. Geçen yıl 26 lira 50 kuruş açıklanan fiyatın bu yıl 54 lira olarak açıklanması muhteşem gibi görünüyor ama işin aslı öyle değil. Bu fiyat memnun edici olduğu ifade edilse de sahada böyle duyamadık. Dolar cinsinden baktığımız zaman da verilen 54 liralık fiyat 3 dolara denk gelir. Bu belki de tarihin en düşük dolar cinsinden fiyatı. İlerleyen günlerde enflasyonla birlikte bu fiyatın ne kadar yetersiz olduğunu hep birlikte anlayacağız. Hükümet fındığı bir yük olarak görüyor halbuki altındır" ifadelerini kullandı. 

'GÖRMEZDEN GELİNİYOR'

Fındıkta taban fiyatının açıklanmasının oldu-bittiye getirildiğini söyleyen eski Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun da "Fındık başlı başına yerli ve milli bir ürünümüz. Bölgemizin sadece ekonomik anlamda tarımsal bir ürün değil, aynı zamanda sosyo-ekonomik bir ürünü. Bölgemizde de 16 ilde fındık üretiliyor. 103 ilçede bu sürecin içinde. Bir hesap üzerine olması gerekirken, sadece siyaseten bir mesaj verme süreci yaşandı. İnsanları memnun edip etmemesinin durumu da oradan kaynaklanıyor. Hele ki fındık, mevcut tarım ürünleri içinde de en büyük ihracat yaptığımız 2 milyar dolar civarında gelir sağlayan bu ürün görmezden geliniyor. İhracatla madem bu ürünün yüzde 80'inini satıyorsak, dolar bazında endekslenmesinde bir sorun yok ama memnun olmayanların sebebi ovadaki yerlerde üreticilerin sıkıntısı yok. Ama yüksekte üretim yapanlarda verim azalıyor. Bir yandan da girdi maliyetleri yüzde anlamında açıklanan fiyata göre karşılamıyor" diye konuştu. 

'FINDIĞI AVRUPALI UCUZ YİYOR'

Fındık Üreticisi Özer Akbaşlı ise ailesinin 400 yıldır fındık üreticiliği yaptığını belirterek, "Türkiye'nin ilk modern çiftliğini Samsun'un Bafra ilçesinde denizden 150 rakımda inşa ettik. Burada amacımız modern tarımla, fındık çiftliğini hayata geçirmek. 7 yıl oldu bu yıl inşallah 2. hasadımızı alacağız. Fındığın ekonomik ve siyasi fiyatı olmak üzere iki türlü fiyatı var. Geçim noktasına geldiğimizde açıklanan fiyattan memnun değilim. Enflasyon karşısında fındık değerini koruyamadı. Beklentim 70-75 lira civarındaydı. Girdi maliyetlerini 54 lira karşılamıyor. Bunun karşılığında da yapabileceğimiz şey tepkimizi sandıkta göstermek. Fındığın yüzde 85'i ihraç ediliyor. Dolayısıyla Avrupalı fındığı ucuz yiyor" diye konuştu. 

Dilber BAHADIR 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.