Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, aralarında milletvekili, sivil toplum örgütü temsilcisi, psikolog, gazeteci, papaz gibi kişilerin olduğu Alman heyetini kabul etti.
Savaş nedeniyle göç edenlerin durumunu yerinde görmek için bölgeye gelen heyetten Dr. Jochen Reidegeld, insani yardım için bir dernek kurduklarını ve derneğin mültecilere destek verme çalışması yaptığını söyledi. Reidegeld, mültecilerin burada olan şartlarını ve acılarını paylaşmak istediklerini belirterek, bu amaçla mültecilerin durumunu yerinde görmek istediklerini bildirdi. Yaptıkları çalışmanın aynı zamanda Almanya’daki Kürtlere de destek anlamına geldiğini ifade eden Reidegeld, daha uzun vadeli bir yardım köprüsü oluşturmak istediklerini kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da, göç edenlerin sesine cevap verdikleri için Alman heyetine teşekkür etti. Belediyeler olarak savaştan kaçarak buraya gelenlerin ihtiyacını karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kışanak, “Sizin gibi dostların katkıları bizim için son derece önemli oldu. Bu yardımların belediyemiz üzerinden resmi olarak, evraklarıyla, faturalarıyla birlikte şeffafça yönetilebilmesi için bankada bir hesap numarası açtık. Hem Şengal hem de Rojava’dan gelenlerin ihtiyaçları karşılanmak üzere, resmi bağış numarası var. Biz yardımları bu hesap üzerinden alıyoruz” dedi.
“İNSANLIK İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE VAR”
Kışanak Kobani için de mutlaka siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Kışanak, “Bu kaos ve çatışmanın önlenebileceği politik çözüm yolunun mutlaka bulunması gerekiyor. IŞİD saldırılarından bunu gördük ki büyük bir vahşet var. Ayrıca da dini kullanan bir vahşet, o nedenle farklı inançlara, farklı dinlere mensup din adamlarının bir arada birbirini kabul etme, birbirinin dinine saygı gösterme yaklaşımı sergilemeleri son derece önemli olacak. Çünkü Ortadoğu giderek din savaşları, mezhep savaşları haline dönüşüyor. Bu da insanlık için büyük bir tehlike” diye konuştu.
Heyet daha sonra Diyarbakır’daki Sincar kampı, Suruç, Mardin, Midyat gibi kampları ziyaret edecek.