Cumhur İttifakı ve AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, geçtiğimiz günlerde Samsun Canlı Haber TV’de yayınlanan ‘Mart 2019 Seçime Doğru’ programının konuğu olmuş, Çiftlik Caddesi’nin trafiğe açılması ve diğer projelerle ilgili halka referandum yapacaklarını söylemişti. 

Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekibi sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Ekibimiz İstiklal Caddesi’ndeki (Çiftlik) esnaf ve vatandaşa, “Caddenin yeniden trafiğe açılmalı mı yoksa kapalı kalmalı mı?” diye sordu.

İşte Samsunluların görüşleri şu şekilde: 

CANLILIK GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ 
Cihan KÖROĞLU(Esnaf): Ben burada esnaflık yapıyorum. Esnaf olarak çoğunlukla caddenin trafiğe açılmasını istiyoruz. Çünkü ülkenin ekonomik durumu ortada ve bizimde canlılığımız kalmadı. Trafik açılırsa biraz daha canlılık gelebileceğini düşünüyoruz. 

TRAFİĞE AÇILMALI 
Ahmet KALKAN (Esnaf) : Açılırsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Trafik olmadığı için gelen giden olmuyor. Önceden herkes kaldırımdan geçiyordu. Çünkü ortadan arabalar geçiyordu ve geçen kokuyu alıp mutlaka geliyordu. Şimdi herkes dağınık yürüyor, beni burada görmüyorlar. Eski halini özledim. Çiftlik Caddesi trafiğe açılmalı. 

KESİNLİKLE ESKİSİ GİBİ OLMALI
Emre YAVUZ(Esnaf): Kesinlikle trafiğe açılmalı. Burada hareket olmalı, gelmek için sebep olmalı. Otoparkın olacağı yönünde söylentiler var ama ne kadar etki eder bilmiyorum. Trafik açıkken çok kalabalıktı. Biz yemek yemeye, alışveriş yapmaya yer bulamıyorduk. Kalabalıktan zor yürünürken bugün öyle bir şey kalmadı. Kesinlikle eskisi gibi olmalı. 

ÇOCUKLAR İÇİN AÇILMASIN 
Cemil AŞÇI (Esnaf) : Buraya trafik girdiği zaman çocuklar için tehlike arz eder. Bizim işlerimizi etkilese de etkilemese de çiftliğin şu an ki hali çocukların rahatlığı için çok güzel. En azından koşup eğlenebiliyorlar. Trafiğe açıldığı zaman bu rahatlık kalmaz. 

TRAFİK AKIŞI RAHATLAR 
Ensar Eren CANKURT: Bence açılması daha iyi olur. Hem trafik akışını rahatlatır hem de esnafa fayda sağlar diye düşünüyorum. Daha öncelerde açık olduğunu biliyorum. O dönemlerin daha güzel olduğu söyleniliyor. O yüzden açık olabilir. 


İŞLERİMİZİN DÜZELECEĞİNE İNANIYORUM 
Yavuz ÖZŞEN(Esnaf): Tabi ki trafiğe açılmalı. Şu an da yağmur yağıyor ve insan yok. Burada oturan insanlar genellikle yaşlı ve emekli. Trafik olsa canlılık olur. Geçerken birilerinin dikkatini çekeriz. Caddede doğru düzgün esnaf kalmadı. Canlılığın geleceği türden bir şeyler yapılmalı. Ben trafiğe açıldığında işlerimizin düzeleceğine inanıyorum. 

ESNAF KAN AĞLIYOR 
Mustafa DUMAN(Esnaf):  Esnaf kan ağlıyor. Cadde resmen kendini kapattı. Trafik açıkken çok güzel iş oluyordu. Yol müşterimiz bitti. Çoğu esnaf kapattı gitti. Bence kesinlikle trafiğin yeniden açılması gerekiyor. Bu durum bizi çok olumsuz etkiledi. 


İŞLER DÜŞTÜ, VATANDAŞ RAHAT 
Erkan DEMİR (Esnaf) : Samsun’un yürüme açısından çok seçeneği yok. Her yerde trafik sıkıntısı yaşanıyor. Burada insanlar rahatça gezebiliyor. O yüzden böyle kalabilir ama esnaf açısından da durum öyle değil. Cadde trafiğe kapandıktan sonra işler düştü. Açılması da esnafın işine gelir. O yüzden ben bu konu da kararsızım. 


MEVCUT DURUMDAN GAYET MEMNUNUM 
Yunus YALÇINKAYA: Bence açılmaması daha iyi olur. İnsanların rahat dolaşabileceği çok yer kalmadı. Araba geçmediği için çoluk çocuk rahatlıkla vakit geçirebiliyor. O yüzden ben açılmasını istemem. Şu an mevcut durumdan gayet memnunum. 

KARARSIZIM 
Nurcan TELCİ: Benim için fark etmiyor. Samsunluyum ve Çiftlik’in trafikli ve trafiksiz halini biliyorum. O zamanlar da güzeldi, şimdide güzel. O yüzden ben bu konuda kararsızım. Uzun yıllar trafiğe açık olduğunu bildiğim için belki yine açılsa hoşumuza gider. Hayırlısı olsun diyelim. 

VATANDAŞ VE ESNAF İÇİN AÇILMALI 
Furkan YAVUZ: Trafiğe açılmalı. Çiftlikte trafiğin olmamasının sebebi halkın rahat geçiş yapamıyor olmasıydı. Şimdi halk geçiyor ama banka gibi bir yere geldiğinde arabasını çok uzaklara park ediyor. Bizim otopark gibi bir yerimiz yok. Vatandaş ve esnaf çiftliğe geldiğinde park yeri arıyor. O yüzden trafiğe açılmalı.

ARABALAR DURUP GELİYORDU 
Fahri ALTAY: Bence açılması gerekiyor. Bende zamanında esnaflık yaptım ve şimdi dükkanımı kiraya verdim. Ben çiftliğin trafiğe açık olduğu halini hatırlıyorum. O dönemler daha kalabalıktı. Arabalar geçerken gözüne çarptığı mağaza için durup geliyordu. Şimdi sadece sahil yolu gibi araba yok diye gezmeye gelenler geliyor. 

Haber: Hande ONAT – Ekrem ASLAN – Esra SALMAN