Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 60’a yakın başıboş köpek yakalanarak kısırlaştırıldı.
Yüksekova Belediyesi ile Denge Veterinerlik Hizmetleri Firması’nın ortaklaşa başlattığı çalışma kapsamında 1 uzman veteriner hekim, 4 yardımcı personel ve belediye personelinden oluşan ekip tarafından ilçe genelindeki başıboş sokak hayvanları toplatılarak kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları başlatıldı. İlçe genelinde toplanan sokak hayvanları mobil kısırlaştırma aracına alınarak, gerekli aşı ve operasyonlardan geçirildi. İlçenin değişik noktalarında yakalanan yaklaşık 60 başıboş köpek, kurulan mobil aracın yanındaki kafeslerde toplatıldıktan sonra araç içerisindeki mobil ameliyathanede aşılanarak kısırlaştırıldı. İlk etapta 300 kadar başıboş köpeğin kısırlaştırılacağı belirtilirken, proje ile ilgili açıklama yapan Yüksekova Belediyesi Zabıta Müdürü Tahir Tekinalp, ilçe merkezinde başıboş köpeklerle ilgili büyük bir sıkıntı olduğunu ifade ederek, bu konuda vatandaşlar tarafından da şikayetlerin olduğunu kaydetti. Tekinalp, “İstanbul’dan getirttiğimiz uzman ekip, iki gündür çalışıyor ve çalışmalarda devam edecektir” dedi.
Yüksekova Belediyesi Veteriner Hekimi Hekim Kaçan ise, sokak hayvanları ile ilgili 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Yönetmelikleri gereği işlem yaptıklarını belirtti. Kaçan, “İlçemizde yaklaşık iki gündür bir faaliyet yürütmekteyiz. Kent genelinde toplanan sokak hayvanları mobil kısırlaştırma aracına alınarak gerekli aşı ve operasyonlardan geçiriyoruz. Sokak hayvanlarını kısırlaştırma, kuduz aşısı ve parazitsel bakımları yapıldıktan sonra kulaklarına küpe takıp kayıt altına alıyoruz. İşlemi tamamlanan hayvanlar 24 saat müşahede altında tutulup doğal ortamlarına geri bırakılıyor” dedi.
Belediyenin bu çalışmayı yılda 2 kez gerçekleştirdiğini belirten Veteriner Kaçan, “Amacımız; sokak hayvanlarının tamamını yok etmek değil, kontrolsüz bir şekilde artan sokak hayvanı popülasyonunu dengede tutabilmektir. Bu sayede sokak hayvanlarının da bir yaşam hakkının olduğunu göstermek, hem de halkla iç içe yaşayan bu hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaktır. Ayrıca şikayeti olan yurttaşlarımız kendi mahalle muhtarları aracılığıyla bize ulaşabilirler" şeklinde konuştu.