AK Parti, Türkiye'deki sığınmacı sayısının 2 milyonu aşması üzerine kabineye yeni bir bakanlık eklemek için çalışmalara başladı. Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında "Göç Bakanlığı"nın kurulması planlanırken Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın (AFAD) da bu bakanlığa bağlanması gündemde.


Göç alanındaki politika ve stratejilerle ilgili çalışma yapan kurum ve kuruluşların tek çatıda toplanmasını sağlayacak formül, sığınmacıların Türkiye'ye giriş ve kalışlarındaki koordinasyon eksiklerini de gidermeyi amaçlıyor. Sabah gazetesinin haberine göre, 2013'te İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık'a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın (AFAD) da bu bakanlığa bağlanması düşünülüyor.


3 BİN PERSONEL ALINMIŞTI

2 yıl önce kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 81 ilde il, 148 ilçede de ilçe teşkilatı bulunuyor. Geçen yıl merkez ve taşra teşkilatına 3 bin personel alınmıştı. Suriye vatandaşlarına geçici koruma sağlayan AFAD, 260 bini 10 ilde kurduğu ve yönettiği 25 barınma merkezinde mültecilere hizmet veriyor. Uluslararası camia mülteciler için sadece 418 milyon dolar ayırın, Türkiye bugüne kadar 7.6 milyar dolar harcama yaptı.