Samsun Medya Grubu’na bağlı, Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekipleri, vatandaşlara günümüzün şartlarında asgari ücret ne kadar olmalı soruna yanıt aradı. Samsunlu vatandaşlar, gelen zamların hayatı zorlaştırdığını ve asgari ücretin en az 2 bin 500 ya da 3 bin lira olması gerektiğini söyledi. 

İşte aldığımız yanıtlar:
 
2 BİN 500 LİRA 
Mustafa SOYKUT: Eğer hükümet asgari ücrete zam getirirse çok güzel olur. Fakat 2 Bin 500 liradan aşağı bir maaş olmamalı. Zaten zam gelirse ancak bu kadar gelir. Daha fazlasının geleceğini zannetmiyorum. 

YÜZDE 50 ZAM GELMELİ 
Bülent SAYMAN: Yüzde 50 zam getirmeleri gerekiyor. Günümüzün şartlarında 3 bin lira maaş bile yetersiz. Fakat yine de asgari ücret, 3 bin küsur olmalı diye düşünüyorum. Ev kiraları bile bu devirde, bin lira. İnsanlar aldıkları parayla ancak standart yaşam sürdürebilir. Gezmeye, giyinmeye para kalmıyor, yetmiyor. 

ZAM GELMESİNİ BEKLİYORUZ 
Mehmet ÇELİK: Asgari ücrete zam gelmesi gerekiyor. Bu ülkede her şeye zam geliyorsa eğer, maaşlarımıza da zam gelmedi. En basitinden bir tuvalet kâğıdı bile 6 liradan 10 liraya çıkıyorsa, asgari ücrette de iyi bir zam yapılmalı. Samsun gibi bir yerde pazar alışverişi bile çok pahalandı. Hükümetin asgari ücrete iyi bir zam yapmasını bekliyoruz. Günümüzün şartlarında asgari ücret, hiç bir şekilde yeterli değil. 

ASGARİ ÜCRETLE YAŞANMAZ
Nail ÇINAR: Bana göre Türkiye şartlarında bir şişe suyun 3 lira olduğu yerde ve ekmeğin bile 1 buçuk lira olduğu yerde asgari ücret, en az 3 bin lira olması gerekiyor. Pazara gittiğimizde sadece domatesin kilosuna 10 lira veriyoruz. Türkiye'de şuan ki asgari ücretle yaşanmaz. Zam gelmesi gerekiyor ve en az 3 bin lira olması gerekiyor ki vatandaş biraz nefes alabilsin. 

HER ŞEYE YÜZDE 100 ZAM GELDİ 
Ali Rıza ASLAN: Benim dememle olacaksa eğer en az 3 bin lira olması gerekiyor. Çünkü bugün ki şartlarda pahalılık aldı başını gidiyor. Her şeye yüzde yüz zam geldi. Asgari ücrete de güzel bir zam gelmesini bekliyoruz. Vatandaş, fiyatlardan çok fazla muzdarip. 

YAPILAN ZAM BİLE YETMEYEBİLİR 
Hasan AKKUZU: Asgari ücret en az 2 bin 400 lira olması gerekiyor. Günümüzün şartlarında yapılan zam bile normal bir vatandaşa zor yeter ama en azından aç kalmaz. Aynı zamanda ÖTV'ler de indirimlere gidilmeli. İşçilerin sendikalaşmaları için yardımcı olunmalı. Vatandaşa bazı konularda destek gerekiyor. 

GEÇİMİ SAĞLAMAK ZORLAŞIYOR 
Birol DEMİR: Şuan ki şartlara göre asgari ücret en az, 2 bin 500 lira ya da 3 bin lira olması gerekiyor. Çünkü her şey inanılmaz pahalı. Domates, patates, soğan gibi günlük tükettiğimiz ihtiyaçlarımızın kiloları 5 lira ve 10 lira arası değişiyor. Bu şartlarda geçimi sağlamak gerçekten zorlaşıyor.
 
AYAKTA DURMAK ZOR 

Mehmet ÇAVAŞ: 2 bin 500 lira olması gerekiyor. Çünkü ülke almış başını gidiyor. Marketlere, lokantalara girmeye korkar olduk. Ekmeğe, suya bile zam geldi. Şuan ki asgari ücretle ailenin ayakta durması mümkün değil. Eğer zam gelirse bir aile ayakta durur ama yine rahat yaşayamaz. Çünkü her şeye yüzde yüz zam geldi. 3 bin 500 lira olursa her aile gül gibi geçinir. 

AÇLAR ÜLKESİ OLMANIN ANLAMI YOK 
İsa ATİLLA: Fiyat artış endeksine göre, asgari ücrette aynı oranda artış olması gerekmektedir. Günümüzün şartlarında asgari ücret 2 bin liranın üzerine çıkmalı. Ülke koşullarını biliyoruz ama yine de açlar ülkesi olmanın bir anlamı yok. Doğru hesaplamaların yapılması lazım. Bu alanda yönetici arkadaşlarımız doğru kararlarları almışlardır diye umuyorum.
 
EMEKLİNİN UMUDU VAR 

Ali YILMAZ: Emeklilere yüzde 20 zam yapılır diye tahmin ediyoruz. Emekliler umutlu, inşallah güzel bir zam yapılır. Günümüzün şartlarında asgari ücret yetersiz geliyor ama yine de emekli vatandaşlarımız biraz daha rahatlayabilir. Yeni yıldan güzel beklentilerimiz var. Devletimizden, vatandaşımıza ve emeklilerimize destek olmasını bekliyoruz. 

ASGARİ ÜCRETİN YETERLİLİĞİ OLMALI 
Tayyar MACİT: Aslında Türkiye şartlarında asgari ücretin yeterli olduğunu zannetmiyorum. En az 2 Bin 500 lira veya üzerinde bir rakam olmasını bekliyorum. Daha aşağısı olursa insanlar geçinemez. Çünkü hayat şartları, ev kiraları, elektrik, su, doğalgaz gibi ihtiyaçlarımıza zam geldi. O yüzden asgari ücretin yeterliliği olmalı. 

Haber: Hande ONAT - Uğur ATICI