ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Artvin'in Şavşat ilçesi için "Büyük Karnivorların Yönetimi Projesi"ni uygulamaya koydu.

Projeyle bölgede yaşayan, kurt, ayı ve vaşak gibi "büyük etobur" sınıfına giren hayvanlar için yönetim modeli belirlenecek ve popülasyonlarının sürdürülebilir düzeye ulaştırılması sağlanacak.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, DKMP Genel Müdürlüğünün "Büyük Karnivorların Yönetimi Projesi" bu yıl başlatılacak ve 5 yıl süresince uygulanacak.

Projeyle bölgede, insan-yaban hayvanı çatışmasının önüne geçilmesi ve uluslararası sözleşmelere uygun bir yaban hayatı yönetiminin tesis edilmesi hedefleniyor.

"Büyük Karnivorların Yönetimi Projesi"nin ilk yılında proje süresince kullanılacak ekipmanların temin edilmesi, daha sonra uygulamaya geçilmesi öngörülüyor.

Bu çerçevede, projenin arazi çalışmalarında ve veri toplama aşamasında kullanılmak üzere, 300 fotokapan, 50 ayı yakalama kapanı, 50 kurt yakalama kapanı, 10 vaşak yakalama kapanı, 30 vericili tasma, 4 kameralı tasma ve 2 uyuşturucu silah temini için ihale yapıldı ve ekipman temin süreci başlatıldı.

Bugüne kadar Artvin'de yaban hayvanları 80 fotokapanla takip ediliyordu.

- "Büyük etoburlar bölgenin biyolojik çeşitliliğinin ölçüsü"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, büyük memeli hayvanların ve özellikle de büyük etobur memelilerin varlığının, o bölgenin biyolojik çeşitliliğinin bir ölçüsü kabul edildiğini söyledi.

Büyük etobur türlerin, ekosistemlerin doğal fonksiyonlarını yerine getirmede eşsiz bir rol oynadığını belirten Eroğlu, "Birçok karasal ekosistemde kilit taşı tür olarak kabul edilen büyük memeli türler, tür çeşitliliğinin şekillenmesinde etkili bir role sahip olurlar. Bu sebeple çalışılan bir bölgenin etkin bir şekilde değerlendirilebilmesi için o alanda bulunan büyük memeli türlerinin ekolojik özelliklerinin bilinmesi gerekiyor." dedi.

Bu türlerin, doğal habitatın bozulmadığı, fazla miktarda besin maddesi bulunan çok geniş alanlara ihtiyaç duyduklarını aktaran Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"İnsanların ihtiyaçlarının, dolayısıyla taleplerinin her geçen gün artış göstermesi tabiatta yaşayan diğer canlıların yaşam alanlarına müdahaleyi de beraberinde getiriyor. Bu müdahaleler ise diğer canlıların yaşam alanlarını daraltıyor bazen de yok ediyor. Netice itibarıyla, insan-yaban hayvanı çatışmasının artması ve buna bağlı can ve mal kayıpların meydana gelmesi, tarım ve hayvancılık sektörünün zarara uğraması, büyük etobur tür popülasyonunu barındıran alanlarda insanların bu türlere zarar vermesi gibi olayların kontrol altına alınması gerekliliği ortaya çıkıyor."

- Projeyle yönetim modeli belirlenecek

Bakan Eroğlu, gerçekleştirilecek bu yönetim projesiyle bölgedeki büyük etobur türlerin popülasyon durumlarının, dağılımının, aktivite desenlerinin, av-avcı ilişkisinin, gen çeşitliliği ve genler arası geçişin, insan-büyük etobur tür çatışmasının sebep ve sonuçlarının ortaya koyularak sürdürülebilir popülasyon büyüklüğüne erişmelerini sağlayacak yönetim modelinin oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.

Projeyle ulusal ve uluslararası sözleşmelerle korumak zorunda olunan büyük etobur türlere ilişkin yeteri kadar bilgi, belge ve tecrübeye sahip olunacağını belirten Eroğlu, "Ayrıca projeyle, büyük etobur tür popülasyonunu barındıran alanlarda insanlara ve tarım-hayvancılık sektörüne verilen zararın önüne geçilmesi, insanların da bu türlere zarar vermesinin engellenmesi hedefleniyor." diye konuştu.