TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), "Doğu Karadeniz Bölgesi Makine İmalat Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların İhracat Kapasitesinin Arttırılması" temalı proje hazırladı.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, proje kapsamında ilk olarak sektörün ve proje katılımcısı firmaların ihtiyaç analizinin yapıldığını belirtti.

Analiz sonucuna göre bölgede makine imalat ve aksamları sektörünün gelişimini desteleyecek eğitimler düzenlenmesine karar verildiğini ifade eden Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Projenin teorik kısmı tamamlandıktan sonra da sektörü geleceğe taşıyacak olan yurtdışı pazar araştırmalarına başlanacak. Hedefimiz 3 yıllık sure içerisinde 10 farklı ülkeye dünyaca önem arz eden fuarlarla eşzamanlı olarak sektorel ticaret heyetleri düzenlemek. Aynı şekilde 10 farklı seferde belki de yüzlerce ülkeden küresel ölçekte ithalat yapan firmaları bölgemize getirip, proje firmalarımızla aynI masaya oturtmayı amaçlıyoruz. Tüm bu süreçleri profesyonel danışmanlık hizmetleri kapsamında yürütmeyi hedefliyoruz."

Gürdoğan, projenin bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını, yaklaşık 30-35 milyon dolar ihracat hacmine sahip bölge makine sektörünün ihracatının bu 3 yıl sonunda daha da üst seviyelere çıkacağına vurguladı.

Proje kapsamında 3 yıl boyunca toplu eğitim ve danışmanlıklar verileceğini bildiren Gürdoğan, yurt dışı pazarlama programları gerçekleştirileceğini, yurt dışından alım heyetleri getirtilmesi şeklinde faaliyetler yürütüleceğini de kaydetti.

Ahmet Hamdi Gürdoğan, eğitimleri tamamlayarak, yurt dışı pazarlama programlarına da iştirak eden firmalara, proje bitiminden itibaren 3 yıl süresince yılda 50 bin dolar tutarında ve yüzde 70 destek oranıyla bireysel danışmanlık hizmetleri almalarının da mümkün olacağını kaydetti.