Ayhan ACAR/BARTIN, () - BARTIN'ın Özbaşı Köyü'nde 2000 yılında meydana gelen heyelanda evleri ağır hasar gören 19 aile için planlanan afet konutları, kamulaştırma işleminin yargıya taşınması nedeniyle yapılamadı. 13 aile yakınlarının yanına yerleşirken, gidecek yeri olmayan 6 aile hasarlı evlerinde oturmaya devam ediyor.
Özbaşı Köyü Hepler Mahallesi'nde 2000 yılında meydana gelen heyelanda toplam 23 ev ağır hasar gördü. Valilik bünyesinde oluşturulan Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonu, 29 Eylül 2000 tarihli jeolojik etüd raporu doğrultusunda, tahliye edilen 23 aileyi hak sahibi olarak belirledi. Ailelerden 4'ü, yapılan kura çekilişiyle Kozcağız Beldesi'nde boş olan mevcut afet konutlarına yerleştirildi. Diğer 19 aile için ise yine Kozcağız Beldesi'nde yeni afet konutları yapılması kararlaştırıldı.
Ancak kamulaştırma yapılan arazinin sahibi, kamulaştırmanın durdurulması için mahkemeye başvurdu. Kamulaştırma işlemiyle ilgili Danıştay'da devam eden yargı süreci nedeniyle afet konutlarının inşaatına başlanamadı. Aradan geçen sürede mağdur olan ailelerden 13'ü çevre köy, belde, ilçe ve illerdeki yakınlarının yanına yerleşirken, gidecek yeri olmayan 6 aile hasarlı evlerinde oturmaya devam ediyor. Yıllardır her an yıkılma tehlikesi bulunan evlerde yaşayan aileler duruma tepki gösterdi.
Eşi Bahriye Hepdemir ile oturduğu evde kolonların bulunduğu yerlere ilave ahşap direkler koyarak önlem alan 53 yaşındaki Satı Hepdemir, "Bize gidecek yer göstermediler. Bizim de gidecek yerimiz olmadığı için mecburen burada yaşamak zorundayız. Dün gece yine yağmur yağdı, çok korktuk. Her yağmur yağdığında kirişlerinden sesler geliyor. Ben de ağaç direklerle önlem aldım. Ölümle burun buruna yaşıyoruz. Devlet bize yardım etsin" dedi.
73 yaşındaki Durkadın Hepkaya ise, "Kimsem yok. Evimi bırakamıyorum. Yağmur yağdığında korkudan yatağın altına giriyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum" dedi.
İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Fatih Saraç ise 19 konutun yapılacağı alanla ilgili kamulaştırma davasının sürdüğünü belirterek, "Vatandaş kamulaştırmanın durdurulması için önce Bölge İdare Mahkemesi'ne, sonra da Danışta'ya dava açtı. Dava süreci devam ediyor. Önümüzdeki 6 Kasım'da duruşma var. Yargı sürecinin tamamlanmasından sonra 19 afet konutunu Kozcağız Beldesi'ne yaparak vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermiş olacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI