Hatay Valisi Ercan Topaca, Defne Belediyesi’nin öncülüğünde ipek böcekçiliğini yaşatmak amacıyla kurulan Koza Evi’ni ziyaret etti.
Topaca, Hatay’ın binlerce yıllık tarihi, medeniyeti ve ticareti ile herkesin gıpta ile baktığı bir şehir olduğuna vurgu yaparak daha da güzelleştirmek gerektiğini söyledi. Vali Topaca, “Hatay’da ticareti geliştirelim, unutulmuş meslekleri yaşatalım. Hatay deyince akla ilk gelen değerlerden birisi ipektir ve ilimizin önemli marka değerlerindendir. Ancak bunun yeteri kadar değerlendirilmediğini görüyoruz. Bu anlamda devletimizin önemli destekleri var” dedi.
Bu projenin hem ipek böcekçiliği hem de ipek işlemesi konusunda belli adımların atılmasında öncü bir rol oynadığını ifade eden Topaca, “Bu kapsamda Tarım İl Müdürlüğümüzün Yayladağı ve Defne ilçelerimizde yaptığı çalışmalar var. Bu proje o çalışmaları destekleyen ve güçlendiren bir projedir” diye konuştu.
Bu işi öğrenecek vatandaşlara tavsiyede bulunmak istediğini belirten Topaca, şöyle devam etti:
“Öğrendiğiniz bir bilgiyi ekonomik anlamda bir değere dönüştürebildiğiniz zaman kıymet ifade ediyor. Bu kurstan yetişecek arkadaşlara girişimcilikle ilgili destekler ile bu mesleği devam ettirmelerini öneriyorum. Devletimizin diğer imkanlarından yararlanmak suretiyle ipekçilik konusunda mevcut çalışmaları bir üst aşamaya çıkarın. Hatay’ı daha ileriye taşımak için bunları yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir kısır döngüye gireriz. Bunu aşmanın yolu tasarım, AR-GE çalışmaları yaptığınız işi moda ile birleştirme ve insanların ilgisini çeker hale getirmekle olur. İnşallah bu çalışmalar Hatay’ın ipekçilik alanındaki hareketini yükselişe geçirecektir.”
Koza Evi projesinin Defne Belediyesi Kent Konseyi tarafından geliştirildiğini ifade eden Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman ise, "Amacımız unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği ve kültürü yeni nesle tanıtmak, bu mesleğin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgemizde yoğun olan işsizliğe bir nebze katkı sağlamaktır. İpek böcekçiliği mesleğini öğrenmek isteyen ve daha sonra evinde veya kendi kuracağı bir atölyede sürdürmeyi düşünen tüm vatandaşlarımıza bu mesleği öğretmeyi planlıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Hatay Valisi Ercan Topaca, beraberindeki Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eşi Nazan Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü (MKÜ) Prof. Dr. Hasan Kaya, Defne Kaymakam Hakkı Uzun, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Yetişen ile birlikte Defne Koza Evi’ni gezerek yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.