TRABZON (AA) - Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Necdet Arı, parkinson hastalığında ilk bulgunun titreme olarak başladığını, el, ayak ve çene kaslarında fazlalaştığını belirtti.

Dr. Arı, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, parkinson hastalığının beyinde dopamin üreten hücrelerin hasarı sonucu ortaya çıkan bir hareket bozukluğu hastalığı olduğunu ifade etti.

Hastalığın sinsi bir başlangıcı olduğunu vurgulayan Arı, şunları kaydetti:

"Ergenlikten itibaren her yaşta görülebilmesine rağmen 55-60 yaşlarından sonra ortalama yüzde bir sıklıkta görülür. Erkeklerde, kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Hastalık yüzde 70 oranında ilk bulgu olarak titreme ile başlamaktadır. Titreme el, ayak ve çene kaslarında daha fazladır. Genellikle tek taraflı başlar. Hastalık ilerledikçe her iki beden yarısını tutar. Titreme istirahatle olmaktadır. Stresle artar, hareketle kaybolur. Hastalığın diğer iki önemli belirtisi hareketlerde yavaşlama ile kol ve bacak kaslarında sertleşmesidir. Hasta küçük adımlarla yürür, yürürken kollar sallanmaz."

Türkiye'de yaklaşık 100 bin civarında parkinson hastası olduğuna işaret eden Arı, her yıl 10 bin civarında yeni teşhis konulduğunu kaydetti.