Türkiye genelinde 19 pilot ilde devam eden “Gören Gözler” projesine Aydın’dan müracaat eden 64 görme engelliye akıllı cihazları törenle teslim edildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gören Gözler" projesi kapsamında 19 pilot il arasında yer alan Aydın’a tahsis edilen 245 cihaz için müracaatta bulunan 64 kişiye akılı göz cihazlarını törenle teslim edildi. Aydın Valiliği’nde 64 görme engelliyi temsilen 4 engelliye akıllı göreme cihazları Vali Erol Ayyıldız tarafından hediye edildi. Törene Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekeriya Ertaş, görme engelli vatandaşlar ile aileleri katıldı.
Gören Gözler projesi hakkında bilgiler veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zekeriya Ertaş, proje kapsamında Aydın'a 245 gören göz cihazının tahsis edildiğini söyledi. Şuana kadar bu cihazlardan almak için 64 görme engelli vatandaşın başvurduğunu kaydeden Ertaş, cihazların gerekli şartları haiz olan engellilere ücretsiz olarak verildiğini belirterek, “Gören göz cihazı, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşım araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla donanım ve yazılımdan oluşan ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek olan bir cihazdır. Gören göz cihazı yönlendirme sırasında hastanelerin, bankaların, kamu binaları ve benzeri önemli merkezlerin yakınlarında sesli uyarılar vermektedir. Gören göz bastonla birlikte kullanılması gereken yardımcı bir cihazdır" dedi.
Gören göz cihazlarının hak sahiplerine büyük kolaylıklar sağlayacağını aktaran Vali Erol Ayyıldız da, "Bu güzel imkandan bakanlığımız vasıtasıyla yararlanma imkanı bulacaksınız. Bu cihazı kullanacaklara, kolaylıklar diliyorum. Allah sizlerin ve bizlerin yardımcısı olsun. Bizlere düşen görev sizlere hizmet etmektir. Görme engelli vatandaşlarımıza bu imkanı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Gören Gözler projesi 2014 yılı içerisinde Aydın ilimizin de aralarında bulunduğu 19 pilot ilde yürütülüyor. Proje kapsamında ücretsiz olarak dağıtılan cihazlar Türkiye genelindeki 81 ilin önemli yerlerine ait bilgileri içeriyor. Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak bu projede emeği olan tüm herkesi kutluyorum" diye konuştu.
Vali Ayyıldız’ın konuşmasının ardından proje eğitmen Sinan Saltuk, gören göz cihazının nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak anlattı. Daha sonra Vali Ayyıldız, görme engelli Hüseyin Gül'e, Gamze Kaplan'a, Kadir Benli'ye ve Elçin Mansaf'a gören göz cihazlarını teslim etti. Aydın’da cihaz almaya uygun görülen diğer 60 engelliye ise cihazları Aydın Kültür Merkezi’nde uygulamalı eğitimin ardından gerçekleştirildi.