Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA Elmalı'da dedelerinin 'çocuk gelin olmasınlar' diye suç duyurusunda bulunarak gündeme getirdiği ve devlet korumasına alınan 13 yaşındaki F.E. ve 15 yaşındaki G.E. kardeşlerin velayetinin dedeye verilmesi için CHP Antalya İl Başkanlığı avukatlarının desteğiyle hukuki süreç başlatıldı. Korumaya alınan çocuklar ise aileye teslim edildi.
CHP Antalya İl Başkanlığı, Elmalı İlçesi'nde küçük yaşta annelerini kaybeden ve yaklaşık 8 yıl dede ve babaannelerinin yanında kalan F.E. ve G.E. adlı kız kardeşlerin üvey anne ve babaları tarafından aile içi nişan yapılarak evlendirilmek istenmesi üzerine velayetin dedeye verilmesi için hukuki süreç başlattı. Olayın duyulması üzerine Elmalı'nın köy konumundaki Eskihisar Mahallesi'ne Kadın Kolları ve avukatlardan oluşan bir heyet gönderen CHP İl Başkanlığı, 'torunlarım çocuk gelin olmasın' mücadelesini başlatan dede Mehmet Emer'i CHP İl Başkanlığı binasında ağırladı.
İl Başkanı Semih Esen, iki kız kardeşin eğitim haklarından yoksun bırakıldığı, kötü koşullarda, sera ortamında tarım işçisi olarak çok uzun süre çalıştırıldıkları, bunun böyle devam etmesi halinde de çocukların eğitim yönüyle geleceklerinin çok aydınlık olmadığı yönünde tespitlerde bulunduklarını açıkladı. Çocukların erken yaşta evlendirilmek niyetiyle hareket edildiği ve bu duruma duyarsız kalınamayacağını kaydeden Esen, "Dedenin bu çırpınışına elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya, mücadelesinde takviye olmaya karar verdik" dedi.
'VELAYET DEDEYE VERİLSİN'
Çocukların velayetinin dedelerine verilmesi için hukuki süreç başlatacaklarını belirten Esen şöyle konuştu:
"Çünkü dedelerinin yanında hem ekonomik, hem sosyal, hem de eğitim yönüyle son derece başarılı ve sağlıklı çocukluk geçirmişler. Ama bugün gelinen ortam, çocukların geleceği açısından hiç parlak görünmüyor. Çocukların yeniden aydınlık geleceklerine doğru yürüyecekleri dedelerinin yanına alınması için hukuki, sosyal, ekonomik gereken desteği vereceğiz."
ÇOCUKLARIN OKUYACAK OLMASI SEVİNDİRDİ
Dede Mehmet Emer ise çocukların geleceği, okuması için verilen desteğe teşekkür etti. Emer, Milli Eğitim yetkilileriyle yapılan görüşmede kızların okutulacağının bildirildiğini ve çok sevindiğini kaydetti. Mehmet Emer, "Kızlarımın tekrar okula başlayıp, derslerinde başarılı olmalarını, okumalarını istiyorum" dedi.
VELAYET DAVASI AÇILACAK
Kızların okutulması ve evlendirilmemesi için mücadele eden Mehmet Emer'e CHP heyeti adına hukuki destek veren avukat Kadir Çetinkaya, babanın velayet hakkını kötüye kullandığı kanısında olduklarını söyledi. Çetinkaya, "Velayetin babadan alınıp dedeye verilmesi için hukuki süreç başlatıyoruz. Ayrıca zaten suç duyurusu var, ceza dosyası devam ediyor. O dosyaya da müdahil olacağız" diye konuştu.
ÇOCUKLAR AİLEYE GERİ VERİLDİ
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün psikolojik ve fiziki sağlık yönünden de incelemeleri yönünde yaklaşık bir hafta önce devlet koruması altına alarak Antalya'da Çocuk İlk Kabul ve Müdahale Birimi'nde misafir ettiği iki kız kardeş, dün raporun tamamlanmasının ardından aileye geri teslim edildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Çalışkan, yaptıkları görüşmeler neticesinde ve bu yönde hazırlanan raporda kızların evlendirilmek istenmesine ilişkin zorlama bulunmadığı yönünde kanaate varıldığını ve aileye teslim etme kararı alındığını dile getirdi. Çalışkan, kızların okula devamına yönelik yetkinin Milli Eğitim Müdürlüğü'nde olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI