Sakarya Özel Yurtlar Birliği Derneği Başkanı Yaşar Kaba, "Öğrenci kimliğini taşıyan öğrencinin en azından denetimli yerde kalmasını sağlamak gayemizdir” dedi.

Kaba, düzenlediği basın toplantısı ile geçen günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği “Vergi vermeyen, kayıtdışı olan apart yurtlara yasal düzenleme yapacağız” söylemine destek verdi. Öğrencilerin daha rahat bir hayat istediği için disiplinli yurtlar yerine bu tip yerlere yöneldiğini kaydeden Kaba, amaçlarının öğrenci kimliğini taşıyan öğrencinin en azından denetimli yerde kalmasını sağlamak olduğunu açıkladı.

Başbakan’ın yurtlarla ilgili yeniden düzenleme yapılmasına ilişkin açıklamalarına destek ve eklemeler yapmak için basın toplantısı düzenlediklerini kaydeden Kaba, “Sayın Başbakanımızın ev, otel, yurt ve pansiyon statüsünde olmayıp herhangi bir mevzuata ve kontrole tabi olmayan bir takım yerlerin öğrenci barındırmasının doğru olmadığına dair söylediklerini Sakarya Yurt Bir Derneği olarak arkasındayız” dedi.

Kaba, ülkemiz genelinde YURTKUR’a bağlı yataklar yüzde yüz dolu fakat özel sektöre bağlı denetimi devlet tarafından yapılan yatakların yüzde 56 doluluk oranına sahip olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtların belli kuruluş müfredatı ile kurulup sürekli olarak denetlendiğini anlatan Kaba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysa, öğrenci evi, apart daireler, kişinin hür iradesiyle kiraya verilmiş evler hiçbir şekilde denetlenememektedir. Hal bu şekilde olunca gayri ahlaki sıradışı yasadışı bilumum olaylara ve haksız kazancı karşımıza getirmektedir. Devlet kontrolü altında yurtların çoğalmasını ve bu çoğalmayı teşvikle müteşebbise verilmesi gerektiğini Sakarya Yurt Bir Derneği olarak arkasındayız. Bu uygulama ile kayıtdışı kazancı da engellemiş oluruz. Bir ihtimal daha dile getirilecek olursa mevcut özel müteşebbis yataklarının devlet eliyle süspanse edilmesi geri kalan bedelin de öğrenci ailesi tarafından tahsis edilmesi muhtemel olabilir. Gereğinin yapılması ile alakalı elimizden gelenin yapılacağını derneğimiz olarak söz vermekteyim.”

Öğrencilerin yurtlarda kalmasının daha disipline olduğu için öğrencilerin daha rahat bir hayat istediklerini belirten Kaba, şunları söyledi: “Bununla alakalı bizim kontrolümüzdeler her şeyden önce. Bizim gibi hizmet veren yurtlar bu öğrencinin her saatini kontrol etmekle mükelleftir. Fakat öğrenci kimliği şudur hepimiz öğrenci olduk. Sanki evden çıkınca böyle zincirini kopartmış gibi öğrenci kendine farklı bir hayat ev dışı farklı bir hayat aradığı için bu tarz evlere yöneldiğini düşünüyoruz. Tabi ki bunların içinde bu amaçla bu evlere yönelenler var. Öğrencinin daha rahat yaşamak için bu tip yerlere yönelenlerde olabilir. Öğrenci kimliğini taşıyan öğrencinin en azından denetimli yerde kalmasını sağlamak gayemiz.”