Hükümet, beş yıllık kalkınma döneminde 4.3 milyon ek istihdam sözünü verirken, "insan kaynakları, işgücü piyasası ve istihdam politikalarında" yeni bir modele geçiliyor. Yeni kamu yönetim modelinde, nitelikli insan vurgusunun ön plana çıktığı Beş Yıllık Kalkınma Planı'na göre kolay işverenlik desteklenecek, nitelikli işgücü havuzu oluşturulacağı belirtildi.

Sistemin insan kaynakları planındaki önemli başlıklar ise şu şekilde oluştu:

NİTELİKLİ UZMAN HAVUZU

Devlet kurumları da özel sektördeki gibi "insan kaynakları" birimleri kuracak. Hem kamu hem özel sektör için nitelikli uzman havuzu oluşturulacağı ifade ediliyor.

İNSAN KAYNAKLARI OFİSİ GÜÇLENECEK

 Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin kapasitesi artırılacak. 

MEMURA TEKNOLOJİK EĞİTİM 

Kamu personeline yönelik eğitimler güçlendirilecek. Memurların dijital dönüşüm, teknolojik gelişmelere uyumu sağlanacak. Nitelikli istihdam, danışmanlık hizmetleri için destek programı başlatılacak.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI 

Kamu kurumlarının sosyal medya kullanımını düzenleyen rehber hazırlanacak. Hizmet içi eğitim uygulaması, kamu çalışanlarının mesleki ve temel becerilerini artıran uzaktan eğitim sistemleri kullanılmak suretiyle kolayca erişilebilen bir yapıya dönüştürüleceği ifade edildi.

İŞ SÜREÇLERİ İYİLEŞECEK

Kamu iş süreçlerini iyileştirmek için Merkezi Servis Tasarım Platformu kurulacak. 

KOLAY İŞVERENLİK YAYGINLAŞACAK

Esnek istihdam imkânlarının artırılması için çalışanların kayıt altına alınmasında kolay işverenlik uygulamaları yaygınlaştırılacağı belirtiliyor.

KADINLARA YAZILIM DERSİ

Gençlere ve kadınlara, sosyal yardım alanların işgücüne katılımını sağlamaya yönelik aktif işgücü programları uygulanacağı ifade ediliyor. Mesleki eğitim ve beceri gelişimi fırsatları güçlendirilecek.