TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Fatsa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Feyzi, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ve Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, fındıkta tekel konumunda olan firmanın TMO fiyatının gerisinde fiyat açıklamasına tepki gösterdi.

REKABET KURUMU'NA ÇAĞRI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar'dan fındık piyasası için Rekabet Kurumu'na çağrıda bulunarak, “Ferrero fındık alım fiyatını TMO'nun açıklamış olduğu fiyatın gerisinde kilogramı 48 ve 49 lira olarak açıkladı. Yabancı bir firma yatırım yapma bahanesiyle ülkemize geliyor ve fabrika kurup, üretim yapıyor. Bu yatırımcı, görevi olmaksızın piyasaya müdahale etme gereği de duyuyor. Fındığın değerini korumak milli bir görevdir. Ferrero firmasının piyasaya yaptığı baskılara 'dur' denmesi gerekiyor. Buradan Rekabet Kurumu'na sesleniyorum ve kendilerini göreve davet ediyorum. Piyasayı üreticilerimizin aleyhine, tamamen kendi istekleri yönünde şekillendirmeye çalışanlar hakkında gereği yapılmalıdır" dedi.

RAPOR GÖNDERDİLER

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Ferrero eliyle piyasada haksız bir rekabet yaşandığını belirterek, Rekabet Kurumu’na seslendi. Cumhurbaşkanlığı’ndan bakanlıklara kadar sorunu raporlayıp ilgili ve yetkili mercilere konuyu ilettiklerini kaydeden Arslantürk, “Ferrero'nun verdiği fiyat ile piyasa fiyatı arasında uçurum olmasına neden oldu. Bu da fındık ticaretindeki istikrarı ortadan kaldırdı. Bir bakıyorsun bir yerde 45 lira fiyat var, bir bakıyorsunuz diğer tarafta 48 lira fiyat var. 45 liradan alan Ferrero'ya mal veremiyor. Ama Ferrero'ya mal verebilen 46-47 liraya mal alabiliyor. Bu da haksız rekabeti ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI'NA MEKTUP

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, tekelci firmanın fındık piyasasında racon kestiğini söyledi. Feyzi, fındıkla alakalı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazdı. Feyzi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı mektupta şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanım; son zamanlarda fındık ticaretinde, tekelci bir firma tüm Karadeniz bölgesine racon kesiyor ve bunu ticaret adı altında yapıyor. Ülkemizi ve fındığın bütün paydaşlarını kölesi yerine koyup, istediği gibi oyun kuruyor.Bu firma kontrol altına alınmaz, Rekabet Kurulu tarafından Kabuklu fındık alışı iptal edilmezse, Sektörümüz dibi görülmeyen bir uçuruma doğru yuvarlanmaktadır. Gereğinin yapılmasını arz ederim." 

SORUŞTURMA AÇILMALI

Ferrero'nun fiyat açıklamasının akıllara zarar olduğunu kaydeden Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, "Genel başkanımız bütün Ziraat Odası Başkanlarının talebini dile getirmiştir. Ferrero'ya soruyorum, İtalya'da biz spagetti fiyatını açıklayabilir miyiz? Böyle bir şey olmayacağına göre, İtalyan firması Ferrero'nun da fındık fiyatını devlet fiyatının altında açıklaması söz konusu olmamalı. Bu davranış Cumhurbaşkanımıza saygısızlıktır. Ferrero üreticinin alın teri ile alay etmektedir. Türk üreticininin yıllardır alın terini sömürmek için oyun için oyun yapan Ferrero'yu kınıyoruz. Bu İtalyan firmadan kurtulmadığımız müddetçe fındığımız yerlerde sürünecektir. Türk fındıkçısının kanını emen Ferrero'dan kurtulmanın yolu, TMO alım noktalarını artırıp, mevcut alım noktalarına da eleman takviye edilmesidir.TMO, ÇKS'nin iki katı fındık almaya başlarsa bu problemlerin yüzde 80'ini ortadan kalkmış olacaktır. TMO kota uyguladığı müddetçe biz Ferrero'nun elini güçlendirmiş oluyoruz. Rekabet kurumu kesinlikle Ferrero'ya soruşturma açmalıdır" dedi.

PİYASAYA BASKI VAR

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün de konuyla ilgili olarak, şunları kaydetti:

"TZOB Başkanımız Şemsi Bayraktar'a üreticiler adına bu açıklaması için teşekkür ederim. Ferrero zaten oldu bitti günden beri fındığa müdahale ediyor, fiyatı da o belirliyor. Rekabet Kurumu'nun Ferrero'ya soruşturma açması gerekiyor. Şu an fındık piyasasında devlet 54 TL dedi, tüccar 43 TL'ye fındık alıyor. Ferrero ise 48 TL olarak açıkladı. Ferrero fındık almıyor, piyasaya baskı yapıyor. TMO fındık alırken 60 TL deseydi, tüccar şu an 55 TL'den fındık alacaktı. Almasa da TMO sabit yerinde dursa üretici ezilmezdi. TMO herkesin fındığını almıyor. TMO fındığı almayınca üretici tüccara gidiyor."

Haydar ÖZTÜRK-Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.