Samsun'da Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 54 lira olarak açıklanan fındık alım fiyatını değerlendirdi. Avcı ile Ergün fiyatın üreticiyi memnun etmediğini öne sürerken, Tosuner ise; "54 lira büyük para. Bu fiyata şapka çıkarırız" dedi.

'MEMNUN ETMEYECEK'

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, 54 TL olarak açıklanan fındık fiyatının üreticiyi memnun etmeyeceğini belirtti. Avcı, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, "Şayet fiyat alan bazlı ve mazot, gübre desteği hariç 54 TL olarak açıklansaydı, üreticiyi bu rakam kurtarırdı. 54 TL'nin üreticiye fayda sağlaması için TMO'nun uyguladığı kotanın kaldırılması, 2-B ve hazine arazilerinde bulunan fındıkla ilgili ÇKS sorununun çözümlenmesi gerekiyor. Bununla birlikte TMO'nun Ayvacık, Salıpazarı, Asarcık ve 19 Mayıs ilçelerine kalıcı alım ofisi açması gerekiyor. Bunun haricinde 54 TL fiyat üreticiyi memnun etmeyecektir" diye konuştu.

'ŞİRKETLERİN ELİNE DÜŞECEK'

Ergün, fındık fiyatı ile ilgili Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, üreticilerin büyük bir çoğunluğunun TMO'ya fındık veremeyeceğini iddia ederek, "Üreticinin TMO'ya fındık verebilmesi için ÇKS kaydının olması gerekiyor. Fındık ekim alanlarının büyük bir çoğunluğu 2/B arazisi olarak görünüyor. Bu nedenle üretici, şirketlerin eline düşecek. Bu da açıklanan rakamdan daha aşağıda fındık alımı yapılacağı anlamına geliyor. Bu nedenle açıklanan rakam bizi tatmin etmedi. Geçen seneki fındık fiyatı 26,5 liraydı. 2021'de bir kilo fındık ile 4.5 kilo mazot alınıyordu. Şuan 2022 fındık fiyatına göre 2 litre mazot zor alınacak. Ama yinede 54 TL fiyat için de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

'BU FİYATA ŞAPKA ÇIKARIRIZ'

Bafra Ziraat Odası Başkanı Tosuner ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fındık için iyi bir rakam açıkladığını söyledi. Tosuner, 54 TL rakamın üreticilere hayırlı olmasını dileyerek şöyle konuştu:

"54 lira büyük para. Bu fiyata şapka çıkarırız. Devletin 54 lira fiyat vermesi özel alıcılarda fındığın 60 lirayı bulması demektir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan güzel bir fiyat verdi. Fındık üreticilerine hayırlı uğurlu olmasını dillerim. Kazasız belasız bir sezon diliyorum." 

Haydar ÖZTÜRK-Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.