Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi 3 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra hemen emekli olabilecek 2.2 milyon vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) emeklilik başvurusu yapmıştı. Bir anda bu kadar başvurunun yapılması SGK’nın iş yükünü artırırken emekli aylıklarının ne zaman ödeneceği de merak konusu olmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir canlı yayında EYT’lilerin ilk maaşını ne zaman alacağına ilişkin soruyu yanıtladı.

HANGİ GÜN BAĞLANIRSA O AY YATACAK 

Maaş hangi gün bağlanırsa ilk maaşın o ay içinde alınacağını ifade eden Bilgin, “Mart ayında EYT için başvuran herkes nisan ayında maaşlarını alacak. Hangi gün bağlanırsa o ay içerisinde maaş ödenecek. Devletimiz bu konuda kaynağını ayırmıştır. Bir hak kaybı yok. İkincisi fazla mesaiyle çalışmayı hızlandırıyoruz. Emekliliği hak eden EYT’lilere maaşlarıyla birlikte bayram ikramiyeleri de yatacak. Mayıs ayında bütün müracaat edenlerin maaşları ödenmiş olacak” şeklinde konuştu.

1.5 MİLYON MÜRACAAT VAR 

Türkiye’nin kaynak sorunu olmadığını vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti: “Biz bunları planlayarak yürüyoruz. Şu anda yaklaşık 1.5 milyon EYT’li müracaat etti. Bu 1.5 milyon insanın maaşının bağlanması konusunda çalışma arkadaşlarımız olağanüstü çalışıyor. EYT maaş bağlanma işinde çalışan SGK personelinin fazla mesai ücretini artırdık. Şunun altını çizmem lazım, olağanüstü bir çalışma. Ortalama bizim her ay maaş bağlanan emekli sayımız 35 bin civarında. Şu anda bağlanan işlemi tamamlanmış sayı 250 binde.”

Şehit, gazi, dul ve yetimlerin maaşlarını asgari ücret düzeyine getirdiklerini söyleyen Bakan Vedat Bilgin, “Güneydoğu’ya gittiğimizde daha çok korucu aileleri veya korucu dernekleri onların talepleriyle karşılaşmıştım. Onların dernek başkanlarına söz vermiştim.

Dün (önceki gün) onu da çözdük. Onların da emeklilerinin maaşlarını 7 bin 500 lira yaptık. O aileler millet için, ülke için her şeylerini vermiş aileler. Sosyal devlet bütün bunlara hassasiyetle yaklaşması gereken anlayışa sahip olmalıdır” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI 

Asgari ücrete ara zam yapılması konusunda da değerlendirmede bulunan Vedat Bilgin, “Asgari ücreti düzenlerken çeşitli şartlara bakıyoruz. Birincisi enflasyon. Alım gücünün azalması. Enflasyondaki iniş devam eder ama hayat pahalılığı sürerse bakarız ve asgari ücretliyi koruyacak düzenlemeyi temmuzda yaparız” açıklamasında bulundu. Bilgin ayrıca, “Biz sosyal devlet politikalarıyla, sosyal devlet bilinciyle bu sorunlara yaklaştık. Önümüzde çözülecek dosyalar var, taşeron işçiler meselesi var ama çözeceğiz” dedi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.