Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapı stokunu güvenli hale getirebilmek için kentsel dönüşüm seferberliği hız kazanıyor. Vatandaş binasını yenilemek istese de yükselen inşaat maliyetleri karşısında finansal açıdan zorluk çekiyordu. Bu kapsamda kentsel dönüşüme yönelik finansal desteklerde artışa gidildi. Geçtiğimiz günlerde nisan ayından itibaren geçerli olmak üzere kira yardımları artarken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kredi desteği ve kiralık konutları içeren yeni bir destek paketi açıklamıştı.

1 MİLYON 250 BİN LİRAYA ÇIKTI 

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün kentsel dönüşüme yönelik destek paketinin detaylarını açıkladı. Bu kapsamda riskli yapıların sahipleri ile konut üreticileri için farklı paketler hazırlandı. Riskli yapıda oturan hak sahiplerine yönelik paket kapsamında konut yapım ve edinme kredisinde 600 bin lira olan üst limit 1 milyon 250 bin liraya, 600 baz puan olan faiz desteği ise 840 baz puana çıkarıldı. Böylece yüzde 1.49 faiz oranı üzerinden vatandaşın ödeyeceği oran yüzde 0.79’a (ilk konutta) inecek. Daha sonraki konutlar için en fazla 3 milyon liraya kadar yüzde 0.60 devlet desteğiyle vatandaşın ödeyeceği oran yüzde 0.89 olacak.

İŞYERİNDE 7 YIL VADE 

Paket kapsamında 240 bin lira olan güçlendirme kredisi 320 bin liraya yükseltildi. Güçlendirmede yüzde 0.50 devlet desteğiyle vatandaş yüzde 0.99 oran üzerinden kredi kullanabilecek. İşyeri yapım kredisinde 600 bin lira olan üst limit 800 bin liraya yükselirken, işyeri edinme kredisinde 250 bin lira olan tutar 350 bin liraya çıktı. İşyeri kredilerinde devlet desteği yüzde 0.40 olarak uygulanacak, hak sahibi yüzde 1.09 oran üzerinden kredi ödeyecek. Vade süresi konut kredileri için 10 yıl, işyeri kredileri için 7 yıl olacak. Kredi başvuruları yıkım tarihinden itibaren 3 yıl içinde yapılabilecek. Bu oranlar kamu bankalarında sunulacak.

MÜTEAHHİTE 50 MİLYAR LİRA KEFALET LİMİTİ 

Açıklamada, Hazine destekli kefalet sistemini de dahil ederek kentsel dönüşüm sürecinde yüklenici ve konut üreticisi firmaların uygun koşullarda finansmana erişiminin sağlandığı belirtilerek, “Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında şu ana kadar uyguladığımız tazmin oranını bu paket özelinde yüzde 7’den yüzde 9’a çıkarıyoruz. Ayrıca mevzuatta bakanlığımıza yetkisi verilen kefalet oranlarını da azami düzeyde kullanıyoruz. Çok uygun koşullarda sağlanan bu finansman paketimiz ile 12 ay ödemesiz toplam 48 ay vade ile 250 milyon TL’ye kadar finansman imkanı sunuyoruz. Bu doğrultuda 50 milyar TL kefalet limitini kullanıma açıyoruz” denildi.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kentsel dönüşümde yeni bir döneme giriyoruz. Süreci hızlandıracak adımı Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati ile attık” dedi. Bakan Nebati de “Kentsel dönüşümü hızlandırmak ve muhtemel doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız ile eşgüdüm içerisinde kentsel dönüşüme ilişkin yeni destek paketlerini devreye aldık” diye konuştu.

ÜRETİCİYE 12 AY ÖDEMESİZ DÖNEM 

Yüklenici firma ve konut üreticileri için verilecek kredi 12 ayı ödemesiz toplam 48 ay vadeli olacak.Kredide KOBİ’ler için azami kredi tutarı 100 milyon TL, KOBİ dışı için 250 milyon TL olacak.Tazmin üst limiti yüzde 9 olacak kredide kefalet oranı KOBİ’ler için yüzde 90, KOBİ dışı için yüzde 85 olacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN