Geçtiğimiz yıl elde edilen kira ve ücret gibi gelirlere ilişkin beyannamelerin verilme süresi, 5 Nisan 2024'e uzatılmıştı. Ancak bu süre bugün itibariyle sona eriyor. Beyanname vermeyen gelir sahipleri, idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

KİRA GELİR BEYANNAMELERİ İÇİN BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Mükellefler, beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden doldurabilirler. Ayrıca ikamet ettikleri bölgedeki vergi dairesinde de bu işlemleri gerçekleştirebilirler.

Beyan vermek isteyen mükellefler, vergi dairelerine gitmeden online olarak da işlemlerini tamamlayabilirler. İlk adımda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesine girilerek hazır beyan sistemine erişim sağlayabilirler.

Mükellefler, gib.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat boyunca sisteme ulaşabilirler. Kullanıcılar, T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleriyle hızlı ve kolay bir şekilde beyan işlemlerini tamamlayabilirler.

ÖDEMELER NASIL VE NEREDEN YAPILIYOR ?

Yıllık gelir vergisi beyannamelerinden kaynaklanan gelir vergisi, iki eşit taksitte ödenebilir. Bu vergi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulama aracılığıyla, anlaşmalı bankaların banka kartı veya kredi kartlarıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkelerdeki bankalara ait kartlarla, vergi tahsil yetkisine sahip bankalar aracılığıyla, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri üzerinden ödenebilir.

YURT DIŞI FAİZ GELİRLERİNE DİKKAT ! SON GÜN BUGÜN

Gelir Vergisi kanunu'na göre, nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerler nedeniyle elde edilen karpayı, faiz ve benzeri gelirler, mankul sermaye gelirleri kapsamında değerlendirilir.

HANGİ DURUMDA GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERMEK ZORUNLU DEĞİL?

Menkul sermaye gelirleri, elde edilen gelirin tutarı, mahiyeti ve tevkifata (kesintiye) tabi olup olmaması gibi hususlar dikkate alınarak beyan edilir. Bankalardan elde edilen mevduat faizleri ve katılın bankaları tarafından ödenen kar payları, tevkifat yoluyla nihai olarak vergilendirilir. Bu nedenle gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmez.

HANGİ DURUMDA GELİR BEYANNAMESİ VERMEK ZORUNLUDUR ?

Tüm vergi türlerinden yükümlülüğü olan tam mükellef şirketlerden elde edilen kar paylarının 150 bin lirayı aşması durumunda, bunlar için beyanname verilmesi gerekmektedir. Diğer yandan yurt dışından elde edilen faiz, repo ve kar payı gibi gelirlerin 8 bin 400 lirayı aşması durumunda, bu gelirlerin beyan edilmesi zorunludur.

Gelir İdaresi Başkanlığı, hem yurt içinden hem de yurt dışından çeşitli kaynaklardan elde ettiği veriler üzerinden analiz ve denetim çalışmaları yürütmektedir.

Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında, dünya genelindeki vergi idareleri arasında bilgi paylaşımını sağlayan çeşitli anlaşmalar bulunmaktadır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), G20 ve Avrupa Birliği'nin vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi ile vergi uygulamalarında şeffaflığın artırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalar sonucunda, "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi" oluşturulmuştur.

Bu sözleşme kapsamında, 2011 yılında Türkiye tarafından imzalanan ve 2018'de yürürlüğe giren anlaşma ile 147 ülke arasında vergi konularında bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Bu anlaşmaya göre, hesap saFAİZ GELİRLERİ ÜLKELER ARASI PAYLAŞILIYORhibine ilişkin bilgiler, yıl sonu hesap bakiyesi, hesaba yıl içinde ödenen faiz ve temettü gibi gelirler veya hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirlerin brüt tutarı, ülkeler arasında karşılıklı olarak paylaşılmaktadır. Anlaşma kapsamında, Türkiye'de ikamet eden kişilere ilişkin bilgiler, 82 ülke tarafından Türkiye'ye iletilmektedir.

Android’e iPhone özelliği yüklenecek! Android’e iPhone özelliği yüklenecek!

Benzer şekilde, Amerika Birleşik Devletleri ile yapılan anlaşma çerçevesinde, Türkiye'de ikamet eden bir kişinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hesaplarından elde ettiği faiz, kar payı gibi ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı, beyanname ve gelirleri karşılaştırmakta ve yurt dışından gelir elde edenleri, menkul sermaye iradı ve değer artış kazancı sağlayanları yakından takip etmektedir.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.