Türkiye’de otomobil sektörüne cıvıl cıvıl, yepyeni bir model daha adımını attı. Seat, ATECA’dan sonra Aronayla birlikte kompakt suv sınıfındaki boşluğunu doldurmuş oldu. Malum Crossoverlar ülkemizde en çok tercih edilen karoser olmayı başardı. Rakip çok olunca SEAT da ARONA ile rekabeti daha da kuvvetlendirdi. Hele birde otomatik dizel versiyonu olunca, rekabet tavan yapıyor.. Bu hafta sizler için bu yepyeni modeli test ettik. Gelin aracı daha yakından inceleyelim…

DIŞ TASARIM
Model dış tasarım kimliğinde çok da karakteristik değil aslında. Ön yüz yeni Seat kimliğinden çok şeyler almış. Hatta şöyle ilk bakışta yüksek İBİZA diyebiliyoruz. Çift kabinli ızgara, led farlar ve krom detaylar ön tarafın en dikkat çekenleri. 17 inç jantlar, katlanabilir aynalar ve tavan rayları da yan tarafı hareketlendirmiş. Arka tarafta ise ATECA benzeri bir yapı mevcut. 400 litrelik bagaj kapasitesi ise ah keşke bir tık daha büyük olsaymış dedirtiyor.

İÇ TASARIM
Gelelim içeriye. İçeride sade bir yapı var. Bu yapı ufak tefek dokunuşlarla süslenmiş. Krom detaylar ve beyaz renkli ön konsol içeriyi biraz olsun ferahlatmış. Daha doğrusu aydınlatmış. ( Sunroof ve panoramik cam tavan bulunmuyor) Dijital klima ve çok kullanışlı dokunmatik ekran içeride ilk hoşuma giden teknolojik donanımlar oldu. Ekranda car play ( akıllı telefonları direk bağlıyorsunuz ve bütün uygulamaları ekranda görüyorsunuz) uygulaması teknolojiyi en üst seviyeye çıkartıyor. 3 kollu direksiyon simidi, deri el freni ve analog göstergeler, belli ki özenle dizayn edilmiş. Yatay uzanan ızgaralar üzerinde ki krom detaylar da orta konsolu canlandırmış. Diğer teknolojiler… Sınıfına oranla baktığımız zaman gerçekten ilgi çeken donanımlar mevcut. Kendin Park Sistemi. Bu sınıfta çoğu modelde denk gelmeyiz. Park sensörleri, geri görüş kamerası, anahtarsız çalıştırma sistemi, start stop, yağmur sensörleri, viraj aydınlatma farları, 4 cam otomatik, elektrikli katlanabilir aynalar, hız sabitleyici ( acc değil)..

KONFOR…
İlk olarak malzeme kalitesine baktığımız zaman, çoğunlukla sert plastik kullanılmış. Ancak dolgun oluşu yer yer deri hissiyatı bile veriyor. İleride trim sesi yapar mı ? meçhul…. Dediğim gibi dolgun yerleştirilmesi bunu engelleyebilir. Konfora koltuklardan devam edelim. Kumaş koltuklar, konforu artıya çıkartıyor. Gayet başarılı ancak opsiyon olarak deri koltuklar da tercih edebiliyorsunuz. Koltuklar, uzun süreli yolculuklar da yormayacak bir his veriyor. Yarı yumuşak dizayn edilen süspansiyonlar da konforu artılara çıkartıyor. Arka taraf 3 kişi için çok da uygun değil. Şaft tüneli çok yukarılarda, ve 3. kişi otururken bacaklarını çok açmak zorunda kalıyor. Bunun dışında konforu olumsuz etkileyen bir de yalıtım var. Cam üstlerinden hafif sesler gelebiliyor. ( yüksek hızlarda)

ARTI VE EKSİ KÖŞESİ
+ Model hem dışarda hem içeride tasarım anlamında dikkat çekici.
+ Teknolojik donanımları sınıfının üzerinde
+ Konfor fena değil, ancak eksikleri var
+ Ekran kullanımı çok başarılı
+ Yakıt tüketimi inanılmaz ( şehir içi 100 km de 4.5 litreleri gördüm)
+ Kendin Park Sistemi’nin olması etkileyici..
+ Yüksek sürüş pozisyonları sunabiliyor.
+ 10 farklı çift renk kombinasyonu yapabiliyorsunuz.

- Yalıtım daha iyi olabilirdi.
- Şerit takip sistemi, kör nokta uyarıcısı ve cam tavan eklenebilir.
- Bagaj 400 litre çok yetersiz
- Arka bölümde oturma alanları biraz kısıtlı

ARACIN EN BEĞENDİĞİM ÖZELLİĞİ
Kesinlikle yakıt tüketimi oldu. Aracı full depo teslim aldım, yaklaşık 300 km yol yaptım. ( şehir içi) Teslim ettiğimde çeyrek depo bile harcamamıştım. Ortalamalarım 5.4 civarındaydı. Sakin kullanımlarda 4.5 litreleri bile gördük.

MOTOR ÖZELLİKLERİ
Silindir Hacmi 1598 cc
Beygir Gücü 95 HP
Maksimum Tork 250 Nm
0-100 Km Hızlanma 12.8 sn
Maksimum Hız 174 km/s

Yakıt Türü Dizel
Şehir İçi Ortalama Tüketim 4.5 lt
Şehir Dışı Ortalama Tüketim 4.0 lt

Bagaj Hacmi 400 lt
Vites Tipi 7 İleri Otomatik
Lastik Ölçüleri 205/60 R16
Yıllık Vergisi 1.294 TL