CHP İzmir Milletvekili ve Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Aytun Çıray, lösemi hastası Efe Korkmaz'ın 2013 yılı Temmuz ayında ölümünün ardından Sağlık Bakanlığı’nın TÜRKÖK'ü (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi/Kemik İliği Bankası) kuracağına dair söz verdiğini hatırlatmış ve Melis Akbaş’ın da aynı nedenlerle ölüm tehlikesi yaşaması üzerine 11 Ekim’de bir soru önergesi vermişti. Çıray, önergesinde “Kemik İliği Bankası kurmanız için daha kaç çocuğumuzun ölmesi gerekir?” diye sormuştu.

Cevap alamadığı soru önergelerini ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun sözlerini hatırlatan Dr. Aytun Çıray, “İçimdeki isyanı seslendiriyorum: Sayın Bakan Kemik İliği Bankası kurmanız için daha kaç bebeğin ölmesi gerekiyor?” diye sordu.

Basının tutumunu da eleştiren Çıray, “Ne yazık ki basınımız da konuya olay bazında yaklaşmakta, ele aldığı çocuğumuzun sorununun çözülmesinden sonra konu gündemden kalkmaktadır,” dedikten sonra “Allah herkesin başına gelebilecek bu istenmeyen acıyı yaşayanların yardımcısı olsun,” dedi.

Geçen yıl kaybettiğimiz Efe’nin acısını unutmadan, yaşama tutunmayı başaran Melis Akbaş’ın ardından Müberra ve Umut gibi yeni vakaların gelmesine çok üzüldüğünü ifade eden Çıray, bunlara benzer çok acıların yaşanmakta olduğuna ve yaşanabileceğine vurgu yaptı.

AK Parti hükümetinin her yıl yabancıların kemik iliği bankalarına 20 milyon dolara yakın para ödemesini eleştirdi ve “Ben olsam bu kadar paraya Kemik İliği Bankası’nı kurardım” iddiasında bulundu.

Çıray sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer TÜRKÖK'ü 5 yıl önce bitirseydiniz bugün 300 bin donörümüz olacaktı ve evlâtlarımız yaşayacaktı. Sağlık Bakanlığı'nı defalarca uyardım ve tekrar uyarıyorum, Hemen bugün harekete geçin ki Efeler, Müberralar ve Umutlar yaşasın.”