Proje Koordinasyon Ofisi Girişimcilik Merkezi ile KOSGEB işbirliğinde gerçekleştirilen girişimcilik eğitimini tamamlayan çoğunluğu kadın olan 25 girişimci iş hayatına atılmak için sertifikalarını aldı.

Girişimcileri sertifikaları TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu'nun yanı sıra, KOSGEB Trabzon İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Ali Ülküturan, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Avcı, Genel Sekreter Hakan Gürhan, Proje Koordinasyon Ofisi Genel Koordinatörü Ümit Orhan, Girişimcilik Merkezi Koordinatörü Zeynep Çiçek tarafından verildi.

Sertifika töreninde konuşan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, girişimcilere tüccar ve sanayici olmayı hedeflemelerini söyledi. Hacısalihoğlu, tüccar ve sanayici olanların tümünün başlangıçta küçük işlerle ticaret hayatına atıldığını hatırlatarak "Trabzonluların en büyük zenginliği girişimciliktir. Dünyanın her tarafında varız. Burası Ticaret ve sanayi Odası'dır. Buradaki eğitim ile sizlerde küçük işletmeleri hedeflemeyin büyük tüccar ve sanayici olmayı hedefleyin" dedi.

Hacısalihoğlu, "Bu belge burada ki çalışmalarınızı kanıtlayıcı bir belgedir. Aslına bakarsak bu belge sizleri farklı bir konuma getirmiştir. Günümüzde her şeyin bir projeye döndüğünü görmekteyiz. Bu nedenle yeni kurulacak işyerlerinin bu anlamda bir proje mantığının üzerine oturması gerekir. Verilen eğitimlerde hayatta karşılaşacak olduğunuz bütün konular sizlere verildi. Kendinize gelecek yönü çizerken bunlardan faydalanmanız esasına dayanıyor. Bu Avrupa'daki ülkelerde çok geçmiş yıllardan beri uygulanan bir yöntemdir. Bizimde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak İtalyanlar ile bir girişimcilik Merkezi Protokolü dahilinde odamızda bir Girişimcilik Merkezi kazandırılmıştır. Burada verilen eğitimler bundan sonra da devam edecektir" diye konuştu.

İŞ KURARKEN MUHAKKAK ÇEVRENİZİN KONUMUNU İYİ ARAŞTIRIN

Girişimcilere iş kurarken muhakkak çevrenin iyi araştırılması gerektiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, "Bakış açınız her zaman ileriye dönük olmalıdır. Bir iş kurarken sadece ben günümü gün edeyim, burada bir kişi iki kişi çalıştırayım değil, biraz daha ileriye bakarak geleceğin tüccarları, sanayicileri olmayı hedeflemeniz gerekir. İş kurarken muhakkak çevrenizdeki iş konularını çok iyi araştırın. Aynı iş kollarında yoğunlaşmaya olan alanlara çok fazla girmemeye dikkat edin. Çünkü rekabette yarın sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Bir iş düşünürken aldığınız eğitime bağlı olarak piyasa araştırmalarınızı yapın. Örneğin piyasaya bakıyorsunuz, piyasada tavukçu çok. Çok iyi para kazanıyorlar. Bende tavuk dönerci açayım mantığı çoğu zaman oturmuyor. İyi hesap yapmak gerekiyor. Sizin tarzınız bu olmamalı. Geleceğe yönelik daha oturaklı, iş programlarını hayata geçirerek , büyük hedefleri tüccar ve sanayici olmanızı arzu ediyoruz. Geleceğin tüccarlarının buralardan çıktığını hepimiz biliyoruz. Çünkü hepimiz böyle başladık. küçükten başladık. Zamanla büyüttük. Sizlerinde önü böyle açılacaktır. Bu çalışmalarınızda odamızın yardımcı olabileceği konularda her zaman destek olmaya gayret edeceğiz. Her zaman kapımız açıktır. Girişimcilik merkezimiz sürdürülebilir bir şekilde sizlere yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bunun dışında gerek yurt içi gerekse yur dışında bir bilgiye sahip olmak istiyorsanız da bizlere yine müracaat eden. Gerek bilgi gerekse iş birliği konusunda odamız sizlere yardımcı olacaktır. Avrupa İşletmeler Ağı Projesi odamız bünyesindedir. Uluslararası alan da hangi işler yapılıyor. İşbirliği olabilir mi ? Mail ve network ortamında sizlerin işbirlikleri desteklenmektedir. Gelecekte buralardan da iş birliği imkanları yakalayabilirsiniz. Uluslararası piyasalarda iş konularını takip ederek fikir açıcı konuları belki yakalayabilirsiniz" şeklinde konuştu.

İş kurarken artık geleceğin işi düşünülmesi gerektiğini öğütleyen Hacısalihoğlu, geleceğin işi de e- ticaret olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, " Bu e- ticareti hiç bir zaman göz ardı etmeyin. En ucuz maliyetli ticaret sistemidir ve geleceği de çok parlak sistemdir. Bu konuda destekler KOSGEB tarafından sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

İŞ KURARKEN ACELE ETMEYİN

İş kurarken acele etmemelerini sertifika alan girişimcilere söyleyen Hacısalihoğlu, kurulacak olan işin çok iyi araştırılması gerektiğini kaydetti. Sizlerin iş kurması devletin üzerinde önemli yükler aldığını dile getirerek, " Nedir bunlar?. Bir defa kendinizi istihdamdan kurtarıyorsunuz. Açtığınız iş yerinde belki bir kaç kişi istihdam edeceksiniz. Onların istihdamı konusunda da devlete katkınız olacak. Kurduğunuz iş de vergi vereceksiniz yine devlete katkı sağlayacaksınız. Bu döngü böyle devam edecek. Çok acele etmeden çok ölçüp biçin. Kağıt üzerinde kuracağınızın işin raporlarını girdisini çıktını iyi hesaplayın. 2014'un ilk altı ayı biraz sıkıntılı geçeceğini söylemiştik. Ama altıncı aydan sonra bir hareketlilik başlayacak. Sizde bunu hazırlıklı olun" dedi.

KOSGEB'den destek almak için sakın bir işe girmeyin uyarısında bulunan Hacısalihoğlu şöyle konuştu:

"Yani KOSGEB'den destek alacağım, işim garantidir. İşimi kuracağım, diye yola çıkmayın. Yarı yolda kalırsınız. Çünkü KOSGEB'in proje tabanlı bir formalitesi var. Öncelikle sizler kendi işinizi kendi bütçenizle kuracaksınız. Sonra belirli bir oranını KOSGEB'den destek olarak alabiliyorsunuz. Bunun için KOSGEB'e değil, kendinize güvenerek yola çıkın. KOSGEB'in yapacağı destek gecikebilir. Piyasaya borçlu duruma düşmeyin. Öncelikle kendi planınızı kendi bütçenize göre planlayın."