Mahfi Eğilmez, yazısında ekonomide gidişi belirleyen en önemli etkenlerden birinin beklentiler olduğunu söyledi. Beklentilere göre hareket edildiği için beklentilerin büyük ölçüde gerçek olduğunu ifade eden Eğilmez, "Karar alıcıların, özel kesim kuruluşlarının yöneticilerinin enflasyonda artış olacağını beklediklerini varsayalım. Bu durumda bu yöneticiler, mal ve hizmetleri ucuza satıp zarar etmemek ya da kardan fedakârlık etmemek için bu ürünlerin satış fiyatlarını henüz enflasyon artmaya başlamadan önce artırmaya başlayacaklardır. Bu da sonunda fiyatların artmasına yani enflasyonun yükselmesine yol açacaktır." dedi.
Merkez bankaları, enflasyonla doğru bir şekilde mücadele edebilmek için bu beklentileri önceden görerek ona göre tavır almak durumunda olduğunu belirten Eğilmez, “Bu gidişatı önceden görebilmek için için de süreklilik taşıyan anketler düzenlerler.” ifadesini kullandı.
TCMB, bu amaçla her ay bir takım anketler düzenliyor. Enflasyon beklentilerini ölçebilmek için düzenlediği anketleri piyasa katılımcıları, reel sektör temsilcileri ve hane halkına sorarak yürütüyor. Aşağıdaki tablo, TCMB’nin eğilim anketleri içinde yer alan ve her ay uygulanan Sektörel Enflasyon Beklentilerinin 2024 Eylül sonuçlarını gösteriyor (kaynak: TCMB, sektörel enflasyon beklentileri):uighfuish.jpg
OVP ENFLASYON ÖNGÖRÜSÜ
2024 yılı için ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,5 olarak belirlenirken, 2025'te yüzde 4, 2026'da yüzde 4,5 ve 2027'de yüzde 5'lik büyüme hedefleniyor. Enflasyonun ise yıl sonunda yüzde 41,5 olacağı öngörülürken, 2024'te yüzde 17,5, 2026'da yüzde 9,7 ve 2027'de yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.