Milyonlarca emeklinin merakla beklediği Ocak zamları yaklaşırken taban maaş artışı ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Seçimlerden önce 5.500 TL'den 7.500 TL'ye çıkartılan taban maaşın yeniden artırılması gündemde.

Emeklinin zamlı maaşını alması için yasanın yılbaşından önce çıkması gerekiyor. Bu nedenle AK Parti önümüzdeki haftalarda en düşük emekli maaşını artıran yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunacak. Kulislerde 7 bin 500 liranın 10 bin liraya çıkartılacağı konuşuluyor. Ancak rakam özellikle 6 aylık artış belli olduktan sonra kesinleşecek.

REFAH PAYI İLE ARTIŞ

Emeklilerin Ocak zamları ile ilgili rakamlarda netleşmeye başladı. Orta Vadeli Programa göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 civarında olacak. Bu öngörü gerçekleştiğinde 6 aylık enflasyon ise yüzde 38 civarında çıkıyor.

SSK ve BağKur emeklileri 6 aylık enflasyon artışı alırken memur emeklileri fark alıyor. Bu orana göre refah payı ile birlikte SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin artış oranının yüzde 40-50 arasında olması bekleniyor. Memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 15 oranında toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı alacak. Yüzde 38'lik 6 aylık enflasyona göre memurlar ve memur emeklilerinin zam oranı ise yüzde 49'u buluyor.

Uzman isim açıkladı: Mevduatta vade sayısına dikkat! Uzman isim açıkladı: Mevduatta vade sayısına dikkat!

KÖK MAAŞ GÜNDEMDE

Öte yandan taban maaşın altında aylık alan emekliler için de bir kademeli artış yapılması gündeme geldi. Geçtiğimiz Temmuz ayında emeklilere refah payı ile birlikte yüzde 25 artış yapılmıştı. Ancak birçok emeklinin maaşı taban maaşın altında kaldığı için yüzde 25 artışa rağmen 7.500 TL almaya devam etmişlerdi.

Bu yüzden özellikle düşük kök maaşlar için bir kademeli artış öngörülmüştü. Bu gerçekleştiği takdirde en düşük maaştan başlayan kademeli artış olabilecek. Böylece yapılan zam maaşa yansıyacak. Bütün bu artışlar 3 Ocak'ta açıklanacak aralık enflasyonu ile birlikte 6 aylık oranın ortaya çıkmasıyla netlik kazanacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.