Hükümetten milyonlarca emekliye beklediği müjdeli haber gelmedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bayram ikramiyelerine bu yıl zam yapılmayacağını, 1.100 lira olarak ödeneceğini açıkladı. Gariban kitle anlamını yitiren bu para ile yetinmeye çalışacak.

Hayat pahalılığı altında inim inim inleyen dar ve sabit gelirli insanlar, Bakan Bilgin’in açıklaması karşısında şoke oldu. İğneden ipliğe her gün her şeye zam gelirken, siyasi irade 13 milyon 623 bin emeklinin ikramiyesinde artışa gitmedi. Oysa zamlı ikramiye, yüksek enflasyon karşısında satın alma gücü sürekli gerileyen milyonlarca kişiyi bir ölçüde soluklandıracaktı.

AKP’li yönetici ve milletvekillerinin çeşitli demeçleriyle hayli umutlanan gariban emekli aylık artışında olduğu gibi ikramiyede de umduğunu alamadı. En azından 2.000-2.500 lira arasında tutarın ödenmesini bekliyordu.

Hesabını kitabını, torunlarına vereceği harçlığı olası zamlı ikramiyeye göre yapan eli öpülesi emeklinin güvendiği dağlara kar yağdı.

Aslında geçen hafta kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya değinmemesi ikramiyeye bu yıl artış yapılmayacağının ipucuydu. Yine de “Devlet Baba” nın kendilerini yalnız bırakmayacağı umudunu hep korudular. Lakin gerçekleşmedi, umut başka bahara kaldı. Emekli yine torununa yeteri kadar harçlık veremeyecek, bayramda ağzı tatlanmayacak.



İlk ödendiği 2018 yılından bu yana 4 yıllık süreçte ikramiyelere yüzde 10 zam yapılırken, resmi enflasyon yüzde 151, gıda enflasyonu ise yüzde 186 olarak gerçekleşti. Emeklinin bayram ikramiyesinde kaybı enflasyona göre 4 yılda 5 bin lira olurken, alım gücü ise gıda enflasyonuna göre son 3 yılda 1.000 liradan 385 liraya geriledi. Nereden bakılırsa bakılsın dizginlenemeyen, üç haneye doğru koşan enflasyon üçte ikisi 2.500- 3.000 bin lira aylık alan gariban emekliyi vuruyor.

Emekliler, içinden çıkılmaz durumlarına dikkat çekmek, siyasi iradeye seslerini daha yakından duyurabilmek amacıyla geçen cumartesi günü Anıtkabir’in yanı başındaki Anıtpark’ta miting gerçekleştirdi. Ak saçlı emekli grubu, düşük aylıklarının iyileştirilmesi, yılda 4 aylık tutarında ikramiye ödenmesi ve sağlık hizmetinden alınan katkı paylarının sonlandırılmasını istedi. Sesleri duyulmamış olmalı ki bayram ikramiyesi artırılmadı.

Günümüzde emekli olmak, hele hele 2.500-3.000 lira arasında aylıkla yaşayabilmek çok zor. Onlar içinde bulunduğu bu durumu hiç ama hiç hak etmiyor. Bir yanda 3-4 maaş alıp sefa içinde olanlar, diğer yanda ekmek ve yağ kuyruğundaki gariban insanlar.


Bakan Bilgin,emeklinin yanı sıra asgari ücrete ara zam ile emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenlemenin gündemlerinde bulunmadığını vurgulayarak, milyonların hevesini kursağında bıraktı.