VERGİDEN MUAF OLACAKLAR

Emlak Vergisi, ev sahiplerinin belediyelere ödediği vergidir ve genellikle iki taksitte ödenir. İlk taksit ödeme zamanı mart ile mayıs arası, ikinci taksit ödemesi ise kasım ayında yapılır. Konut sahipleri genellikle rayiç bedelin binde 1'i oranında vergi öderken, işyeri sahipleri binde 2'si oranında vergi öderler.

Ancak belirli şartları taşıyan vatandaşlar için emlak vergisi ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Kimlerin emlak vergisinden muaf olacağı detaylar da netleşti. Artık hangi emeklilerin bu vergiyi ödemeyeceği ve hangi şartları taşıması gerektiği belli oldu.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Emlak Vergisi muafiyeti, geliri olmayan ev hanımları, işsizler ve SGK'dan başka bir gelir almamış olan emekliler için geçerli olacak. Ayrıca, engelliler, gaziler ve şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi ödemek zorunda kalmayacaklar.

Çalışan emekliler ise bu muafiyetten faydalanamayacaklar, ancak brüt 200 metrekareyi aşmayan tek evlerinden vergi alınmayacak. Bu muafiyet, evin oturulup oturulmamasına veya kiraya verilip verilmemesine bakılmaksızın geçerli olacak.

GERİYE DÖNÜK ÖDEMELER YAPILACAK

Vergiden muaf olanların belediyeye dilekçe ile başvurmaları gerekecek, aksi takdirde vergi ödemesi çıkarılabilecek. Vergi ödememesine rağmen vergiyi ödeyen vatandaşlar ise son 5 yıl içinde fazladan ödedikleri vergileri geri alabilecekler.

Hakimlerin başörtülü olduğunu gören avukattan skandal hareket! Hakimlerin başörtülü olduğunu gören avukattan skandal hareket!

Ancak arsası veya işyeri bulunan emekliler, emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacaklar. Hem kendisinin hem eşinin evine sahip olan bir emekli ise vergi ödemeyecek.

Bu muafiyetten faydalanmak isteyen bir emeklinin sadece bir konuta sahip olması gerekmektedir.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.