Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Ocak'ta açıklamış olduğu enflasyon verileriyle emekli maaşlarına yapılacak olan zam belirlendi. Açıklanmış olan yüzde 64,77 şeklindeki 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve BAĞ-KUR emeklisinin zam oranının 37,57'de kalması kamuoyunda beklentilere yol açmıştı.

Memur, işçi ve BAĞ-KUR emeklisi arasında oluşan zam farkının giderilmesi içinse çalışmalar başladı.

HAZIRLIKLAR TAMAM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordinasyonunda çalışmalara başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları düzenleme için hazırlıklarını tamamladı.

ERDOĞAN'A SUNULACAK

Mevcutta 7 bin 500 lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışma, gelecek hafta yapılacak Bakanlar Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Bakanlar Toplantısı'ndaki değerlendirmelerin ardından neticelendirilecek çalışma, kamuoyuyla paylaşılacak ve yasalaşması için Meclis'e sevk edilecek.

24 yıl sonra bir ilk yaşandı! Bankalara talimat gitti 24 yıl sonra bir ilk yaşandı! Bankalara talimat gitti

KÖK MAAŞ NE OLACAK?

Gündemdeki çözümlerden biri de kök maaşa yapılacak olan zam. Kök maaşı 5 bin lira olan bir emekli vatandaşa yüzde 50 oranında zam gerçekleştirilirse 2 bin 500 liralık zam farkı doğmuş oluyor. Bunun üzerine yüzde 4 ek ödeme de verilince kök maaş 7800 liraya ulaşıyor. En düşük emekli maaşına yüzde 50 zam yapılırsa kök maaşı 5 bin lira olan emekli 11 bin 250 lira almış olacak.

En düşük emekli maaşı alan kişilerin büyük çoğunluğu kök maaşını bilmiyor. 7 bin 500 lira en düşük emekli aylığı aldıkları için aslında hak ettikleri gerçek aylıkları bilmedikleri için maaşlara yapılan zamlarla kök maaşlarının ne kadar olduğunu da bilmiyorlar.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.