Kamu işçilerinin ücretine yapılan yüzde 45’lik artış memur, asgari ücretli ve emekliyi de aynı zam beklentisine soktu.
Kamuda çalışan 700 bin emekçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uzlaşma ile sonuçlandı. 2023 yılı başından itibaren iki yıl geçerli olacak toplusözleşmeye göre en düşük işçi ücreti brüt 15 bin liraya yükseltilerek refah payı ile birlikte yüzde 45 oranında zam yapılacak. Diğer ücretler de bu oranda artacak.
Ücretlere birinci yılın ikinci yarısında yüzde 15 oranında zam artı enflasyon, ikinci yılın birinci ve ikinci yarılarında yüzde 10 zam artı enflasyon kadar artış yansıtılacak. Buna göre taşerondan kadroya geçen kamu işçisinin en düşük ücreti brüt 20-22 bin, net 18-19 bin lira olacak. İmzalanan sözleşme ile kadroya alınan yeni işçilerle kıdemli işçi arasındaki ücret makası daraldı. Bu da tepkilere yol açtı. Aslında kıdemli emekçilere ayrıca belli oranda zam verilebilirdi.
Kamu emekçilerine verilen zam analarının ak sütü gibi helaldir. Zira onlar yerin yüzlerce metre altında kömür çıkarıyor, metrelerce yükseklikte direklere tırmanarak elektrik hatlarını onarıyor, demiryolları raylarının bakımını yapıyor, en zor koşullarda kara yollarında ulaşımı sağlamak için emek harcıyor. Tümü ter akıtarak ekmek paralarını kazanıyor. Güle güle harcasınlar. Lakin dizginlenemeyen yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ellerine geçecek zamlı ücretlerin kısa sürede satın alma gücünü yitireceği aşikar.
Kamu işçisine verilen yüzde 45 oranındaki artıştan ötürü memur, asgari ücretli ve emekli de beklentiye girdi. 2023-2024 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri ağustos başında başlayacak memurlar, maaşlarının kamu işçi ücretinin gerisinde kaldığını belirterek, sözleşme öncesi seyyanen zam talep etti. İmzaladığı sözleşmelerden ötürü eleştirilen yetkili konfederasyon Memur-Sen bu yöndeki istemini hükümete iletti. Memur ile memur emekli maaşına temmuzda yüzde 6 oranında zam yapılacak. Ayrıca 6 aylık enflasyon farkı ödenecek.
Yaklaşık 10 milyon asgari ücretli ara zam için temmuz ayını bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, net asgari ücretin 500 dolara eşitleneceğini açıkladı. Gerçekleşirse halen net 8 bin 506 lira olan asgari ücret net 10-11 bin liraya yükselecek.
Toplumun en gariban kesimini oluşturan ve hayat pahalılığını en çok yaşayan yaklaşık 16 milyon emekli, dul ve yetim de aylıklara zam için temmuzu sabırsızlıkla bekliyor. Ocak-Nisan dönemini kapsayan dört aylık süreçte Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 15.21 oldu. TÜİK’in Mayıs ve haziran ayı enflasyon verileriyle aylıklara yapılacak artış belli olacak. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emekliye toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının yanı sıra refah pay da verileceğini açıkladı. Beklentiler maaşı ve aylıkların ocak ayında olduğu gibi temmuzda da yüzde 30 oranında artırılması yönünde. Ancak bu oran artabilir.
Milyonlarca memur, asgari ücretli ve emekli, ayrımcılık yapılmaması için kamu işçileri gibi yüzde 45 oranında zam istiyor. Hangi iktidar iş başına gelirse gelsin milyonlarca sabit gelirlinin istemi karşılanmalı. Zira çarşı pazar fiyatları sürekli yükseliyor.
Kemal Kılıçdaroğlu seçilirse emeklinin hesabına Kurban Bayramı öncesi net 15 bin lira ikramiye yatırılacak.