Yahyalı’nın temiz bir ilçe olması için çalışmalarına hızla devam eden Yahyalı Belediyesi, Yahyalı Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte genç kuşaklara çevre bilinci aşılamak için ” Temiz Çevre, Temiz Yahyalı” adlı bir kampanya başlattı.
Kampanya çerçevesinde Yahyalı Belediyesi ilk olarak ilçenin Çiğilli Mahallesi Seki Dağı mevkiinde çöp toplama etkinliği düzenledi. Çöp toplama etkinliğine Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kafalı, Belediye Personeli, Yahyalı Erkek Yatılı Bölge Okulu öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Etkinlik başlamadan önce öğretmen ve öğrencilere kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Esat Öztürk, gelecek nesiller için çevre temizliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, etkinliğe destek veren Milli Eğitim Müdürlüğüne, Yahyalı Erkek Yatılı Bölge Okulu öğretmen ve öğrencilerine teşekkür etti. Başkan Öztürk Yahyalı Belediyesi olarak çevre temizliği konusunda çok hassas olduklarını belirterek, ilçeye bağlı 41 mahalleden bir öğrenciyi çevre müfettişleri seçtiklerini, çevre temizliği konusunda onları görevlendirdiklerini söyledi. Bir işi gönüllü olarak yapıldığı zaman başarının kendiliğinden geleceğini ifade eden Başkan Öztürk, öğrencilerimizden çevrelerinde bir çöp ya da kirlilik gördükleri zaman belediyeyi aramalarının gerekli olduğunu söyleyerek, bu çalışmaların Kayseri’nin diğer ilçe belediyelerine de örnek olacağının altını çizdi.
Yahyalı’da başlatılan Temizlik Projesi ve çöp toplama etkinliği ile alakalı da bilgiler veren Başkan Esat Öztürk, Yahyalı’da ilk defa böyle bir etkinliğin yapıldığını ifade ederek, turizmde gelişmenin önemli koşullarından birinin de çevre temizliği olduğunu vurguladı. Başkan Öztürk; “ Yahyalı Belediyemiz yaklaşık 20 yıldan beri, ilçe merkezimizden toplanan çöpleri vahşi depolama sistemiyle bu bölgecea depoluyordu. Büyükşehir Belediyesi’ne ilçe olarak katıldıktan sonra, Büyükşehir Belediyesinin görevi çöp transferini yapmaktı, ancak o sisteme henüz geçmedi. İlerleyen yıllarda bu sisteme geçilecek ve topladığımız çöplerin transferi Büyükşehir Belediyemiz gerçekleştirecektir. Ancak o sisteme geçene kadar vahşi depolama sistemimize devam edeceğiz. Fakat 20 yıldan beri devam eden çevre faciasını görünce, hepimizde dehşete kapıldık. İnsanoğlu olarak şunu anladık ki, çevreyi kirletmememiz lazım. Plastik poşetleri biraz daha az kullanmamız gerekiyor. Zira vahşi depolama sisteminde rüzgar toplanan çöpleri çok daha geniş bir alana yayarak çevreyi kirletebiliyor. Türkiye de yaklaşık 1900’ e yakın belediye var. Biz belediye başkanları olarak şuna dikkat etmek durumundayız. Buradan da belediye başkanı arkadaşlarıma çağrıda bulunuyorum. “Tedbir almaz çok büyük çevre faciası bizleri bekliyor. Vahşi depolama yaptıktan sonra hemen üzerini kapatmak durumundayız. Öğrencilerimize, İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, Müdür Yardımcımıza, YBO Müdürümüz ve Öğretmenlerimizle birlikte burada bugün yaklaşık 250 kişiyle biz çevreyi temizliyoruz. Bu ilçemizde 20 yıldan beri ilk defa yapılıyor. Ben bundan da hem üzüntülüyüm, hem sevinçliyim. 20 yıla kadar bu güzellik olmuş olsaydı, bu kadar çevre kirlenmezdi. Ancak önemli değil zararın neresinden dönülürse kar diye düşünüyorum. İlçede her zaman dayanışma olursa, bizim üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk olmayacağını düşünüyorum. Milli Eğitim Müdürümüz ve öğretmenlerimiz bilirler ki, okullarımıza bizimde katkılarımız oluyor. Okullarımızın çevre düzenlemelerini yapıyoruz. Belki onlar talepte bulunmadan, biz size şöyle güzellikler yapabiliriz diye projeler sunuyoruz. İnşallah ben buradan İlçe milli Eğitim Müdürümüze de söz veriyorum. Onların bize getirdiği her türlü isteğe, projeye destek vereceğiz. Bugün bize destek vererek bu güzelliğe imza attılar. Ben kendilerine teşekkür ediyorum.
Etkinliğe katılan Yahyalı Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kafalı’ da böyle bir etkinlikte yer aldıkları ve katıda bulundukları için mutlu olduklarını belirterek, etkinliği düzenleyen Yahyalı Belediyesi’ne teşekkür etti. Müdür Kafalı; “ Biz Milli Eğitim camiası olarak çevreyi temiz tutacağız. Çevre temizliği konusunda okul müdürlerimize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize bir duyarlılık dersi vermeye çalışacağız. Gerekirse seminerler vereceğiz. Ve elimizden geldiği kadar, çevremizde kirlenen yerlerin temizliğini yapacağız. Biz İlçe Kaymakamlığımızın da desteği ile her an her konuda, bu temizlik olur ya da başka bir konuda olur öğrenci ordumuzla, öğretmen ordumuzla yanlarında olduğunu belirtmek isteriz. Sayın Başkanım sağ olsun, biz talep etmeden birçok konuda okul, öğretmen ve öğrencilerimizin yardımına koşuyor. Biz kendisine çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Katı atıkların yoğun miktarda bulunduğu bölgede yapılan etkinlikte Belediye Başkanı Esat Öztürk, Belediye Başkan Yardımcıları, Mili Eğitim Müdürü Ahmet Kafalı ve Şube Müdürleri, öğrencilerle birlikte çöp topladılar. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı etkinlik, birlikte yenilen öğle yemeğiyle sonra erdi.