Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Yıldırım Beyazıd Üniversitesi ve Yıldırım Belediyesi tarafından "Uluslararası Yıldırım Beyazıd Han Sempozyumu" düzenleniyor.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Yıldırım Beyazıd Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ve Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali arasında ekim ayında yapılacak Uluslararası Yıldırım Beyazıd Han Sempozyumu için protokol imzalandı. Yıldırım Belediyesi’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Edebali, 30 Mart mahalli seçimlerinden önce Yıldırımlılara vaat ettikleri projeleri hatırlatarak, “Mahalli seçimlerden önce 100 proje vaat etmiştik. Bunlardan biri de, ilçemize adını veren Yıldırım Beyazıd Han Sempozyumu yapma projesiydi. Bugün bu projemizin protokolünü imzalamaktan mutluluk duyuyoruz. Biz Yıldırım ilçesi olarak hafızası olan bir şehiriz. Bu hafıza Yıldırım’ın tarihi ve kültürel her yerinde kazılı. İlçemize adını veren Yıldırım Beyazıd Han adına bir sempozyum yapmak aslında şehrimizin ufkuyla alakalı bir projedir. Sempozyumu ekim ayında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Yıldırım Beyazıd Üniversitesi ile birlikte yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise, Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük payı olan Yıldırım Beyazıd Han’ın bir şekilde yeniden anılmasını bir vefa borcu olarak kabul ettiklerini, bu sempozyum ile Osmanlı döneminde neler yaşandığının genç kuşaklara aktarılmasında faydalı olacağını söyledi.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Yıldırım Beyazıd’ın Osmanlı Devleti’nin mayasında olan bir padişah olduğunu, böyle bir sempozyumun kendilerini duygulandırdığını kaydetti.
Yıldırım Beyazıd Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, sempozyumun sadece ilmi bir çalışma olmaktan ziyade bir sorumluluk projesi olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından protokol imzalandı. Edebali, misafirlerine üzerinde Yıldırım Beyazıd Han’ın fotoğrafının bulunduğu seramik hediye etti.