Suriye hükümeti, yaptığı açıklamayla savaş ve terör eylemleri nedeniyle Suriye'den ayrılan kişilerin ülkeleri geri dönmeleri, ülkenin terörden temizlendiği çağrısında bulunmasının ardından Samsun Canlı Haber TV olarak Suriyeliler gitmeli mi, yada kalmalı mı ? diye sorduk. 

İşte Samsunlulardan aldığımız yanıtlar:

ÜLKEMİZDEN AYRILMALARI DOĞRU OLUR
Oktay KAVAKLIK: Suriyeliler gitmeli. Sebebiyse içlerinden haksız yere kazanç sağlayanlar olduğunu düşünüyorum. Hatta ülkemizde yaşanan ekonomik durumun kötüye gitmesini de onlara bağlıyorum.Türkiye'nin 81 ilinde yaşıyorlar. Bizim için bir yükler. Bizim için onların kendi ülkelerine gitmeleri daha doğru olur. 

EĞİTİMLİ İNSANLAR GELSİN
Ahmet KILIÇ: Normalde düşündüğümüz de bizim  vatandaşlarımızda Avrupa'daki diğer ülkelerde yaşıyorlar. Ama bizim insanımız eğitimli bir şekilde oralara gidiyor. Bu konuda başka ülkelere yük olduğumuzu düşünmüyorum. Biz kendi ülkemizde valilik binasına giderken tepeden tırnağa iyice aranıyoruz. Ama onlar ülkemize elini kolunu sallaya sallaya giriyor. Onların ülkemizde durmalarının hiç gereği yok. Burada mesele Arap-Türk meselesi değil mesele hem ülkemizin ekonomisi hem de güvenliği. Bu yüzden ülkelerine dönmeleri gerekiyor. Bizim ülkemize eğitimli ve kültürlü insanlar gelsin. Gelsin ki skıntılar yaşamayalım.

KUCAK AÇTIK DİYE ÇOK EZİLDİK
Gülseren ENDEZ: Öncelikle bu konu ülkemiz için değerlendirilmeli. Neden çok şey bilmek iyi değildir, haddini bilmeyince. Onlar bizim güzel ülkemizin kıymetini bilmiyorlar. Biz zaten aman aman ultra gelişmiş bir ülke değiliz. Tamam yardım etmek güzel ama kucağımızı açtık diye de bu kadar bize eziyet edilmemeli diye düşünüyorum. Özeleştiri yaptığımda biz böyle bir durumda olsaydık onlar bize yardımcı olur muydu, sanmıyorum Maden böyle bir çağrı var ülkelerine gitsinler.

KENDİLERİNE HAYIRLARI YOK
Fethi ARI: Suriyeliler ülkemizden gitmeliler. nedenine gelecek olursak da kendi memletine faydası olmayan insanların, bizim ülkemize ne gibi bir faydası olabilir. 

BİZE YAZIK
Muammer BİLGE: Artık gitmeliler ülkemizden. mahallemizde adım atacak yer kalmadı. Hem ülkenin hemde Samsun'un nufüsu oldukça arttı. Maddi ve manevi bize her türlü zararları var. Biz zaten son günlerde ekonomi ile boğuşuyoruz. Bize de yazıktır, günahtır. 

İŞTE ONLARA ÖNCELİK TANINIYOR
Ahmet Batuhan KOYUNCU: Artık ülkemizde iş anlamında bile Suriyelilere öncelik veriliyor. Onlar maaş alıp sağlıklı besleniyorlar. Ama ben bu ülkenin bir genci olarak onlara sunulan fırsatları göremiyorum. Bizim neden değerimiz bir türlü anlaşılmıyor. Sonuç olarak ülkede kalacaklarsa da düşün ücretlerle çalıştırılmalılar ve bize zarar vermemeliler. Böyle olmaya devam edeceklerse gitsinler. 

GİTMELİLER
Zeki ÇETİN: Gitmesini isteriz tabide. Yaklaşık 4 milyon Suriyeli var ülkemizde. Eğer gideceklerse de bu sürecin hızlı olacağını sanmıyorum. Türkiye'nin herşeyden önce barış ortamını sağlayıp, bir an önce onları ülkemizden göndermesi lazım. Hem de acilen.

HERKES KENDİ ÜLKESİNDE YAŞAMALI 
Kenan GÖK: Herkes kendi ülkesinde yaşamalı. Biz Türkiye olarak da yardım edeceksek kendi bulundukları ülkeye yardım gönderip orada kendilerine istihdam sağlamalıyız. Biz zaten kalabalığız. Birde şimdi onlar var üzerimizde. Kısaca biz onları kendi ülkelerinde ağırlamalıyız.

BANA ZARARLARI YOK
Fatma YEŞİLYURT: Onlar savaştan gelmişler bizim ülkemize. Zor duruma düşmüşler onlara bizim kucak açmamız bence çok doğal. Zavallılar, biz de savaş olsa biz nereye gideceğiz. Kimse bunu düşünmeden hareket ediyor. Ban onların bana bir zararları yok kalsınlar.

BEN İŞE ALMIYORLAR AMA ONLARI ALIYORLAR
Ece TULUK: Suriyelilier benden daha zengin gerçekten. Biz ülke olarak 80 milyon kişiysek bizim yarımız oldu Suriyeli.Ekonomik anlamda da benden daha iyiler. Evimizin bulunduğu mahalleye iş yeri açtılar. Tamam zor durumda olan insanlar gerçekten var onlara birşey diyemiyorum ama bazıları sadece keyfi amaçlı buraya geldi. En basitinden ben Samsun'da iş arıyorum beni işveren kabul etmiyor. Ama suriyeli veya Irak'lı çalışan insanları kabul ediyor. Buna anlam veremiyorum. Kesinlikle gitsinler.

Dilber BAHADIR-Mustafa TOGUR