Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İstanbul Üniversitesi, İstanbul Rumeli Balkan Kadınlar Derneği (RUBAKAD) ve Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği’nin (KOSKYD) işbirliğinde düzenlenen tekstil tasarımı, ıslak-kuru keçe, kurdele nakışı, takı tasarım ve dekoratif kurabiye yapımı kursları tamamlandı.
Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği ofisinde düzenlenen ve Türkiye’den gelen uzman eğiticilerin denetiminde gerçekleşen kurslara Kosovalı kadınlar tarafından büyük ilgi gördü. “İstanbul’dan Balkanlara İzlerimizin İzinde-2” Kültür ve Sanat Projesi olarak gerçekleşen faaliyetler kapsamında ayrıca bir de sergi düzenlendi. İstanbul Üniversitesi tarafından hazırlanan “Hayalden Gerçeğe 2” Karma Resim Sergisi’nde 22 ressamın eserleri sergilendi. Ayrıca sergide kursa katılan Kosovalı kadınların kendi elleriyle eğitimler sırasında yaptığı ürünler davetlilerin beğenisine sunuldu.
Sergi açılışına çok sayıda üst düzey davetli katıldı. Prizren’deki Avrupa Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleşen sergiye Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, Türkiye Priştine Büyükelçiliği yetkilisi Volkan Basman, Türk Temsil Heyeti Başkanı Kurmay Albay Ömer Faruk Demircioğlu, TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Prizren Belediyesi yetkilileri ve çok sayıda davetli hazır bulundu.
Açılışta Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, Türkiye’nin her alanda desteği devam ettiği için mutluluğunu ifade etti. RUBAKAD üyelerinin tecrübelerinden Kosovalı kadınların faydalanma fırsatını bulduğunu söyleyen Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tahiri, her alanda Türkiye’nin tecrübelerinden ilerde daha fazla faydalanılması gereğine işaret etti.
Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tahiri’nin konuşması ardından Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği Başkanı Maide Şabani, Rumeli Balkan Kadınlar Derneği Başkanı Hale Güloğlu, İstanbul Üniversitesi Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Süreyya Oskay, Türkiye Priştine Büyükelçiliği yetkilisi Volkan Basman ve TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü de konuşma yaptılar.
Proje kapsamında Dr. Nalan Kutlu tarafından Kadın Sağlığı Bilgilendirme Semineri de düzenlendi. Projenin son gününde de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu tarafından düzenlenen “Kişisel Gelişim - Aile İçi İletişim Semineri” gerçekleştirildi. Seminerin tamamlanması ardından, kurslara katılan bayanlara sertifikaları takdim edildi. Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği ofisinde altı gün boyunca uzman eğiticiler tarafından verilen kurslarda 50 kadın eğitim aldı.