Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli,  Kara Harp Okulu  2017-2018 Yılı eğitim ve Öğretim Yılı Açılış Töreni'ne katıldı.Törende konuşan  Canikli, Gazi Mustafa Kemal  Atatürk ve nice kahraman komutanların mezun olduğu şanlı yuvada bulunmaktan  duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yeni eğitim ve öğretim yılının Harbiyelilere, Kara Harp Okuluna,  millete ve ülkeye hayırlı olmasını temenniside bulunan Canikli, "Sevgili  Harbiyeliler, üzerinizdeki üniformayı taşımak ağır bir sorumluluktur. Bu  sorumluluğu her zaman üzerinizde hissedin. Bu sorumluluk milletimize karşı olan  bir sorumluluktur. Bu sorumluluk 'Milli sınırlar içinde Vatan bir bütündür  parçalanamaz.' diyen ecdadımıza karşı bir sorumluluktur." diye konuştu.

 Dünyanın en kıymetli coğrafyasında, atalardan yadigar kalan kutlu  vatanın korunması için icabında her türlü bedeli ödemeye hazır olunmasının  önemine değinen Canikli, Kara Harp Okulunun 2 bin 200 Harbiyeli ve farklı  ülkelerden 310 misafir askeri personeliyle yeni eğitim ve öğretim yılına  başladığını belirtti. Bakan Canikli, Kara Harp Okulunun kuruluşundan bugüne devletin ve  milletin en önemli kurumları arasında yer aldığına dikkati çekerek, "Bu yılki  müracaatlarda sivil okullardan on binlerce adayın başvurusu, halkımızın Kara Harp  Okuluna, askerliğe olan sevgisini ve desteğini bir kez daha göstermiştir. Bu,  Kurtuluş Savaşımızdaki en büyük gücümüz olan Ordu-millet dayanışmasının her geçen  yıl daha da güçlenerek  devam ettiğinin bir göstergesidir." ifadesini kullandı.

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe  girişimiyle bu dayanışmanın hedef alındığına işaret eden Canikli, şunları  söyledi: "Zannettiler ki bu millet ordusuna sahip çıkmayacak. Zannettiler ki bu  kutlu ordu milletinin duasını kalbinde hissetmeyecek. Ne ordumuz ne de milletimiz  bu darbecilere müsamaha göstermiştir ve göstermeyecektir. Bu hain girişimin  hukukun üstünlüğüne inanan, milli iradeye saygılı, milletinden başka amir  tanımayan Harbiyelileri derinden sarstığını biliyorum. Ülkemizi, aldıkları  talimatla, hain emelleri doğrultusunda karanlıklara gömmek isteyenler şu anda  layık oldukları yerdedirler. Milletten başka güç tanımayan, Türkiye  Cumhuriyeti'ni ilelebet muhafaza ve müdafaa edecek olanlar, 'Egemenlik kayıtsız  ve şartsız milletindir.' diyenler ise ruhlarındaki vatan coşkusu ve kalplerindeki  heyecanla buradalar."

BUNA MECBURUZ

Devlete ve millete sadakati, milli ve manevi değerleri, demokratik  düzene bağlılığı, vazife ahlakı ve bilimsel düşünceyi esas kabul eden Kara Harp  Okulunun, Milli Savunma Üniversitesi çatısı altında yeniden yapılandırılarak  geçmişinden aldığı güçle üst düzey eğitimli subayları ülkeye kazandırmaya devam  edeceğini ifade eden Bakan Canikli, insan gücünün kalitesi kadar savunma  teknolojilerinin milli ve yerli olmasının da önemli olduğunu vurguladı. Canikli, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve tüm güvenlik güçlerinin imkan  ve kabiliyetlerini artırmak hedefiyle savunma sanayi atılımlarına devam  edildiğini dikkati çekerek, şöyle konuştu:  "Savunma sanayinde yerlilik oranını her geçen gün artırıyoruz. 2002'de  yüzde 18'ler düzeyinde olan oran bugün yüzde 65'leri aşmış durumdadır. Bu son  derece önemlidir. Bu toprakların savunulması için sadece ya da büyük oranda başka  ülkelerden alacağımız silah sistemleriyle bunu yürütmemiz kesinlikle söz konusu  olamaz. Çok acı tecrübelerle en ihtiyacımız olduğu zaman dostlarımız,  müttefiklerimiz parasını peşin ödediğimiz silahlarımızı bize göndermediler. Terör  örgütlerine sağladıkları o imkanları bu ülkeden esirgediler. Sayısız kere bununla  karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla bu toprakların savunulması için ihtiyacımız  olan savunma sistemleri ve silahları büyük oranda kendi imkanlarımızla,  kapasitemizle geliştirmek durumundayız. Buna mecburuz, buna mahkumuz. Son  yaşadığımız olaylarla da bunu bir kez daha test etme imkanı bulduk. Halen de  dostlarımız, dost bildiklerimiz, aynı ittifak çatısı altında faaliyette  bulunduğumuz ülkelerin şirketleri çok kritik silahların üretilmesi için  ihtiyacımız olan parçaları bize satmaktan imtina ediyor. Bunların bilgilerini  kendilerine aktardık ama ona rağmen bu konuda en ufak bir gelişme yok. Kesinlikle  özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı başkasına emanet edemeyiz, başkasının insafına  terk edemeyiz. Kendi kapasitemiz, imkanlarımız, gücümüz, cesaretemiz ve  yüreğimizle ancak bu toprakları özgürce ileriye taşımaya devam edebiliriz. Bu  anlayışla bugüne kadar bu hedefe yönelik olarak milli ve yerli birçok projeyi  hayata geçirdik."

HALA ÇOK CİDDİ ŞÜPHELERİMİZ VAR!

 Savunma sanayi yatırımlarına ilişkin bilgi veren Canikli, "Kendi  insansız hava araçlarımızı yaptık." diye konuştu. Bakan Canikli, terörle mücadelede son derece etkili olan insansız hava  aracının daha önce, 2004-2005'te İsrail'den satın alındığını anımsatarak, şunları  kaydetti: "Heronlar... Ama hiçbir zaman terörle mücadelede etkili bir şekilde  bunları kullanma imkanı olmadı. Çok elzem olan istihbarat İsrail üzerinden  Türkiye'ye aktarıldı ve hangi oranda, kesinlikli aktarıldığı konusunda hala bugün  çok ciddi şüphelerimiz var. Arızalandığı zaman aylarca teknisyen bekledik  İsrail'den. Sonuç itibarıyla istediğimiz verimlilikte bunları kullanma imkanımız  olmadı ve bunlar silahsız İHA'lardı. 'Kötü komşu ev sahibi yapar.' misali sonra  kendi, yüzde 100 yerli İHA'mızı geliştirdik. Bugün dünyanın en modern, gelişmiş  İHA sistemleriyle rekabet edebilir kalitede, kapasitede savunma sistemi. Bunlara  silah da taktık, terörle mücadelede inanılmaz etkili bir araç olarak  kullanıyoruz. Kendi savaş gemimizi suya indirdik. Kendi eğitim uçağımızı yaptık  ona da silah taktık. Terörle mücadele ve benzeri amaçlar için o da çok etkili bir  araç olarak kullanılmaya başlandı."

 "Şimdi sırada kendi savaş uçağı projemiz var." diyen Canikli,  Harbiyelilerin ulusal, bölgesel ve küresel barış ve istikrarın korunması için en  zor şartlarda, dünyanın dört bir tarafında görev yapmak için eğitileceğini  söyledi. Canikli, Kara Harp Okulunun öğretim görevlileri ve Harp Okulu alay  personelinden ise ailelerin emaneti olan gençleri, subaylığın temel değerlerini  kazanmış, insan olmanın ahlaki değerlerini yüklenmiş, bilgi çağının gereği  yeteneklere sahip, Atatürk'ün emanetine layık, daima göreve hazır, vazife şuuru  gelişmiş, demokrasi bilinci yüksek, milli ve manevi değerlere bağlı subaylar  olarak yetiştirmelerini istedi.

KENT GÜVENLİĞİ VE PLAKA TANIMA SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRALACAK

  Canikli, milli ve yerli birçok projeyi hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, projeler hakkında şu bilgileri verdi:

  “Ar-Ge çalışmalarımız, üretimimiz ve teslimatlarımız hız kesmeden devam ediyor. Hepsi son derece sofistike, etkili. Altay Tankı için seri üretim ihalesine çıkılmıştır. Kirpi, Kobra ve Ejder, Yalçın gibi zırhlı araç teslimatları devam ediyor. Tamamen milli imkanlarla dizayn edilen Entegre Sınır Güvenlik Sistemi Projesinin ilk fazı tamamlanmış olup ikinci faz bu yılın sonuna kadar tamamlanmış olacaktır. Aynı şekilde, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi kapsamında yılsonuna kadar 52 ilde kurulumlar tamamlanacak ve daha sonra 81 ilin tamamına yaygınlaştırılacaktır. Kasırga Hava Savunma Sistemleri Projesi kapsamında teslimatlar devam etmektedir. Fırat Kalkanı Harekatına katılan M60T tanklarının tanksavar savunma yeteneğinin geliştirilmesi Fırat M60T Projesi kapsamında 15 adet tankın kabulü gerçekleştirilmiştir. A400M Nakliyat Uçağı Projesi kapsamında 5 adet uçağın teslimatı gerçekleştirilmiştir.  Bu millet isteğinde her türlü imkansızlığın üstesinden gelebilme kapasitesine, cesaretine, potansiyeline sahiptir. Bugün büyük oranda kendi tankımızı ürettiğimizi söyleyebiliyoruz."