Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinin Kümbet köyünde bulunan Aslanlı Mabet’in hemen bitişiğindeki evde yaşayan ve bu tarihi eseri koruyup kollamak için yıllardır mücadele veren 72 yaşındaki Himmet Sezer, çabasına rağmen tahribatın sürdüğünü anlattı. Sezer, “Ben de olmasam burası talan edilirdi. Bütün çabama rağmen ne yazık ki aslanlar üzerindeki 2 kartal figürünü koruyamadım, hırsızlar kırdı, çok üzüldüm” dedi.
Kümbet köyünün kurulduğu höyükte Frig ve Roma dönemlerinde kullanılan Solon’un Mezarı (Arslanlı Mabet), yılların verdiği tahribatın yanı sıra define arayıcıları ve tarihi eser hırsızlarının verdiği tahribata uğradı. Yarım Ağa konağının doğusunda bir kaya kütlesine oyulmuş yapının bitişiğinde, köylülerde Himmet Sezer’in evi bulunuyor. 72 Yaşındaki Himmet dede, girişindeki figürlerin tahrip olduğu, içindeki odaların çöple dolu olduğu tarihi mabedi adeta ‘Aslan’ gibi korumaya çalışıyor. Bölgeyi bilen çok sayıda turistin ziyaret ettiği tarihi yapıyı bütün çabasına rağmen yeterince koruyamadığını anlatan Himmet dede, en çok mabet kapısı üzerinde yüzyıllara rağmen sağlam olan 2 kartal figürünün kırılmasına üzüldüğünü anlattı. Kanatlarını açmış kartallarının ihtişamlı görüntüsü ile geniş düzlüklere baktığını söyleyen Himmet Sezer, “Kendimi bildim bileli buranın ziyaretçileri çok olur. Benim evimde tam mabede yapışık. Yakın olduğum için yıllardır kendi çapımda burayı korumak için mücadele ediyorum. Bazı geceler kazma sesleri duyup dışarı çıkıyorum, bazen de korkudan çıkamıyorum. Ben olmasam buranın durumu daha berbat olurdu. Mabedin girişindeki hiçbir figür, kabartma kalmazdı. En çok kartalların kırılmasına üzüldüm. Mabet içindeki odalarda defineciler, hırsızlar kazılar yaparak çukurlar oluşturmuşlar. Bu çukurların içi çöplerle dolu. Zaman zaman temizliyorum, ama her zaman olamıyor. Buranın korunup kollanması lazım. Ben de hayatını kaybedersen sanırım kısa sürede bir kaya oyuğundan başka burada bir şey kalmayacak” dedi.
HİMMET DEDE DE OLMASA
Kümbet köyünün eski muhtarı ve Seyitgazi Belediyesi Meclis Üyesi Seydi Kanat ise, Himmet dedenin çabasını övdü. Kanat, "Aslanlı Mabet’te çok güzel kartallar vardı, ama şimdi yok. Himmet dayı olmasaydı zaten orayı çoktan talan ederlerdi. Yani dayı orada oturmasaydı oranın özelliği tamamen yitirilirdi" dedi.
SOLON’UN MEZARI (ARSLANLI MABET)
Frig Uygarlığı’nın İnanç Merkezi Yazılıkaya Platformu’na ulaşan antik yol üzerindeki Kümbet Vadisi ’ne; Eskişehir’in 75 kilometre, Seyitgazi’nin 36 kilometre güneyinde yer alan Kümbet köyü, Yamacında Kümbet köyünün kurulduğu höyükte Frig ve Roma dönemlerinde kullanılan Solon’un Mezarı(Arslanlı Mabet) bulunmaktadır.
Yarım Ağa konağının doğusunda köy evlerinden birine bitişik bir kaya kütlesine oyulmuştur. İlk yapılışı Frig dönemine geri gider. Özellikle cephesinde yapılan anıtsal düzenleme ve kabartmalarıyla Roma döneminde ikinci kez kullanılmıştır. Yüksek kabartma olarak işlenmiş olan akroterli üçgen alınlıkta ortada bir kalkan ile her iki yanında birer kartal kabartması vardır. Alınlığın altındaki tabula ansata içerisinde ortadaki kraterin her iki yanında karşılıklı yerleştirilmiş iki aslan kabartması bulunur. Mezar, ismini ana odanın kapı lentosundaki yazıtta geçen Solon isminden alır. Aslan kabartmaları nedeniyle Aslanlı Mabet olarak da bilinir.