Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, görevlerinden alınan okul müdürleri, okul başmüdür yardımcıları ve okul müdür yardımcılarıyla bir araya gelip sorunlarını dinledi.
Bostan, Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevinde düzenlenen iftarda yaptığı konuşmada, “Türk Eğitim Sen olarak, 10.06.2014 tarih ve 29026 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali" istemiyle dava açtıklarını hatırlattı.
Bostan, davayla ilgili gelişmeyi şöyle anlattı:
"Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2014/1151 Y.D. İtiraz nolu ve 18.02.2015 tarihli kararı ile yönetmeliğin ’Yönetici görevlendirmede esas alınacak hususlar’ başlıklı 10. maddesinin 9. fıkrasının, “Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına görevlendirme” başlıklı 23. maddesinin 1. fıkrasında hiçbir ölçüt ve duyuruya yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme, Ek-1 Değerlendirme Formunun ‘Açıklama’ başlıklı kısmının 3. maddesinde “en az altı ay çalışmış olma” şartının İlçe Milli Eğitim Müdürü, eğitim kurumundan Sorumlu Şube Müdürü ve insan kaynaklarından Sorumlu Şube Müdürleri için aranmamasına ilişkin eksik düzenleme yönünden itirazın kabulüne karar verilmiş ve ilgili karar tarafımıza 23.06.2015 tarihinde tebliğ edilmiştir. Yargı kararlarının davalı idareye tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde uygulanma zorunluluğu olup bu durum hem Anayasanın 138. maddesi hem de İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesinde güvence altına alınmıştır.”
Bakanlığa gönderdikleri yazıda görevden alma işlemlerinin iptali ile mağdur edilen eğitimcilerin haklarının iade edilmesini istediklerini anlatan Hanefi Bostan, şunları söyledi: “Türk Eğitim-Sen olarak, bakanlığa gönderdiğimiz yazıda hukuka aykırılığı yargı kararlarıyla sabit olan görevden alma işlemlerinin iptali ile mağdur edilen tüm eğitim kurumu müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının haklarının iade edilerek göreve başlatılmaları, yönetmelikte yargı kararı doğrultusunda değişiklik yapılması ve yönetmelikte yer alan eğitim kurumları müdürlerinin değerlendirme sürecine dair hükümlerin yeniden düzenlenmesi, bu düzenleme yapılırken yargı kararının gerekçeleri de dikkate alınarak, değerlendiricilere keyfi ve sınırsız takdir hakkı bırakılmayacak şekilde, somut ve objektif ölçme ve değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi, görev süresi sona eren tüm eğitim kurumu müdürlerinin değerlendirme işlemlerinin ertelenmesi ve yargı kararının ivedilikle uygulanması hususunda talepte bulunduk."
Bostan, Türk Eğitim Sen olarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı MEB’e tebliğ edildikten sonra bu karara istinaden haksız yere görevine son verilen okul müdürleri, okul başmüdür yardımcıları ve okul müdür yardımcılarının göreve döndürülmesi için MEB’e resmi başvuruda bulunduklarını belirterek "Okul yöneticileri ile ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararı, şu anda değerlendirmeye tabi tutulan 16 bin okul müdürünü ve 8 bin 400’ünün değiştiğini düşündüğümüzde yaklaşık 25 bin okul müdürünü doğrudan doğruya ilgilendiriyor. Bu karar sadece okul müdürlerini ilgilendirmiyor. Yaklaşık 40 bin müdür yardımcısı ile müdür başyardımcısını, toplam şu anda görev yapanlar ve görevden alınanlar ile birlikte 100 bin kişiyi ilgilendiriyor” diye konuştu.
Bostan, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararının “Herhangi bir kıstas koymadan müdür yardımcısı, başyardımcısı atayamazsınız. Önce duyuru yapacaksınız, kriterleri ortaya koyacaksınız, daha sonra bu görevlendirmeleri ya da atamaları yapabilirsiniz” anlamına geldiğini söyledi. Hanefi Bostan, okul müdürleri belirlenirken oluşturulan komisyonlarda 6 ayını doldurmayan şube müdürlerinin görev aldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha 6 ayını bile doldurmayan şube müdürlerinin okul müdürlerini tanıyabilme imkanı yoktur. Dolayısıyla bunların yapacağı değerlendirmeler akıl, izan ve hukukla örtüşmez. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bunun yürütmesini durdurdu. Böylece okul müdürlerinin hukuksuz bir puanlamaya tabi tutulduğu en üst yargı organı olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından kararlaştırıldı. Ancak gelinen noktada Milli Eğitim Bakanı Danıştay kararını uygulayacaklarını basın huzurunda açıklamakla beraber, 01.07.2015 tarihinde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından gönderilen yazıda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararının uygulanmaması istenmektedir.”
Hanefi Bostan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Okul idarecileri ilgili düzenlemeleri içeren 01.03.2014 tarihli ve 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Anayasa Mahkemesinde iptal davasına konu edilmiş olup, 9 Temmuz 2015 Perşembe günü saat 09.30’da yapılacak mahkeme toplantısı gündemine alındığını söyledi. Haksızlığa uğrayan tüm eğitim kurumu yöneticilerinin umudu Anayasa Mahkemesinin vereceği iptal kararında olduğunu anlatan Bostan, sözlerini şöyle tamamladı: "Umut edilir ki, Anayasa Mahkemesi, Milli Eğitimi kaosa sürükleyen ve yüz bine yakın idarecinin haklarını gasp eden düzenlemelere son verir.”